Хербицид “Пума Супер”: начин примене и брзина примене

Хербицид
Данас, најефикасније средство за борбу против корова – селективни хербициди. Омогућавају повећање продуктивности за 20% и нису штетне за животну средину. “Пума Супер” – један од таквих хербицида, успоставио се на тржишту уз високу ефикасност против корова и недостатак фитотоксичности у односу на култивиране биљке.

Активна супстанца и облик ослобађања

Активни састојак: фенокапроп-П-етил – 69 г / л. Агресивна хемикалија је уравнотежена са антидотом мефенпир-диетил-75 г / л. Због односа ДВ (активног састојка) и антидота, има ниску агресију и може се користити за обраду корова у пољима са замрзнутим и ослабљеним усјевима.

Форма испуштања је емулзија уљане воде, концентрације од 7,5 и 10% су доступне. Тип амбалаже – капацитет од 5 литара и 10 литара. Лијек је слабо растворљив у води и има низак потенцијал исхране (брзо се распада у нешкодљиве састојке и не акумулира у тлу).

Сузбијање корова може користити ове хербициде “Естерон”, “Хармонија”, “Грајмс”, “Агритокс”, “Радиал”, “Евролаитинг”, “дивља зоб супер”, “Ланселот 450 РГ» и «Корсар”.

Хербицид

Против тога што је ефективно

“Нике супер” ефикасна против дикотилних корова житарица: канаринца, пилеће просо, блацкграсс, АПЕРА, Падалитса, фоктаил, итд Посебно добри резултати користе против дивљих овса ..

Да ли знате? Први лек, који се у великој мјери користио у борби против дикотиледозних корова, био је хербицид хормонске акције 2,4-Д.

Веедс

Предности

Лек има неколико предности, међу којима су:

 • Висока селективност, безбедност култивисаних биљака.
 • Може се користити иу чистим и хибридним културама.
 • Малотоксично: сигурно за љетне пчеле 3 сата након третмана. Није токсичан за људе и животиње.
 • Економично: у упутствима за употребу за обраду 1 хектара, потребно је 0,8-1 Л хербицида “Пума Супер”, у зависности од оштећења на месту.
 • Системска акција. Чак и мала количина дроге, ухваћена на коров, изазива његову смрт.
 • Успешно искуство примене различитих култура у различитим земљишним и климатским зонама.
 • Она се не акумулира у тлу и није апсорбована биљним коријенима.

Примена хербицида

Механизам дјеловања

ДВ лекови инхибирају ензиме одговорне за прву фазу биосинтезе масних киселина, што прекида ланац виталних биохемијских реакција. Масне киселине – грађевинске компоненте масти, које су део свих ћелијских мембрана постројења. То јест, уласком у хемијске реакције са коровним супстанцама, лек блокира формирање нових ткива. Иако се коначно вењевање јавља не раније него дванаестог дана након третмана, корова престаје да расте и конзумирају хранљиве материје из земље већ 3 сата након третмана. Све наредне дане до потпуне смрти, постојећа ткива су уништена и деградирана.

Три дана касније, коров који је третиран Пума Супер почиње да показује знаке хлорозе (промена боје зелених делова биљака), након чега следи некроза (црнење).
Примена хербицида

Како обрадити

Постоје две варијанте хербицида: са већом концентрацијом (“Пума 100”) и мањом концентрацијом (“Пума 75”) ДВ. Концентрисана верзија има нижи проток – 0,4-0,6 л / ха, а мање концентриран – 0,8-1 л / ха.

Пума Супер је дизајниран за теренску и ваздухопловну терапију. Обрада се одвија у три фазе:

 1. Припремни.
 2. Активно.
 3. Рециклирање.
Да ли знате? Пракса комерцијалне употребе пестицида није толико велика. На примјер, прва зрачна обрада поља обављена је тек 1932. године.

Контрола о корова

Припремна фаза обухвата:

 • Припрема радног раствора. Радни раствор се помеша брзином од 10 мл хербицида на 10 л воде за Пума 75 и 5 мл / 10 л за Пума 100. Раствор базиран на концентрованим емулзијама припрема се у две фазе: 1) емулзија се снажно узме уз малу количину воде до потпуне хомогености; 2) добијена мешавина, мешање, улијевати у главну, једну трећину напуњену посудом за воду. Након што је раствор емулзионе воде био комбинован са 2/3 воде, поново је мешан и напуњен до ивице. Када радите са хемикалијама, увек треба да пратите мере предострожности: држите удаљеност од хране и места сталног пребивалишта људи и животиња, мешајте хемикалије било на отвореном или у посебним просторијама.
 • Припрема опреме. Уверите се да резервоар није загађен остатком претходних хемикалија, а пиштољ за пиштање је функционалан. Исперите резервоар чистом водом.
 • Униформа оператора. “Нике супер” има 3. класу токсичности за човека и животиње (ниска токсичност), али раде без заштите са концентрованом емулзије, а онда спреј, оператор се излаже ризику од токсичности. Стандард одело за употребу са хербицидима су: гумене рукавице, гумене чизме или друге затворене ципеле, комбинезон или одело направљене од дебелог материјала који покривају руке и ноге, кецељу направљене од дебелог платна или гумирана, заставице, а газе завоја на носа и уста и вакуум поена.
Прочитајте више о хербицидима континуиране акције за уклањање корова.

Припрема радног раствора
Активна фаза Директна обрада. Третман треба радити рано ујутро или касно увече, када се смањује соларна активност, а температура ваздуха је око 25 ° Ц. Време би требало да буде без ветра – брзина ветра није већа од 5 м / с.
Обе варијанте хербицида, обе Пума 75 и Пума 100, користе једну технологију, разлика је само у дозама ДВ.

Пре обраде, упозорите комшије: животиње или деца не би требало да буду близу.

Важно! Поврће и воће, које могу добити пестицид, могу се једити 3 дана након обраде поља, претходно их перећи текућом водом.

Примена хербицида

Фаза искориштавања укључује неутрализацију остатака хербицида и чишћење комбинезона. Да неутралишу хемијски остатак у резервоару, сипају се са 10% раствором соде за прање и остављају 6-12 сати, а затим неколико пута испрати текућом водом. Такође можете да користите дрвене пепео, који се одгајају у мусхи стању и напуњен контејнером 12-24 сата, након чега следи испирање текућом водом.
Одећа се такође третира са сода: у 0,5% раствору соде у трајању од 2-3 сата намочите одећу у којој је оператер радио, а затим га оперите обичним детерџентима. Ципеле, такође, обришите са раствором соде.

Брзина удара

Лек почиње да делује од 1 до 3 сата након контакта са површином биљке. Ако се користи Пума 75, прве визуелне промјене се могу приметити на 3-4 дан, ако је Пума 100 већ други дан.

Период заштитне радње

Као и код било ког системског хербицида, читав период вегетације корова који је уздигао је активан, не уништава коров и зато нема дуготрајну акцију.
Примена хербицида

Компатибилност са другим пестицидима

Пума Супер није компатибилан са хербицидима хормонског деловања: феноксиоцетне киселине (2,4-Д), бензојеве киселине (дикамба) и пиридин-карбоксилне киселине (флориципил, клопиралид). Припрема ДВ-а може реаговати са ДВ-ом наведених супстанци са губитком корисних својстава. Такође се не препоручује израда танких смеша са фунгицидима и сурфактантима. Добро је компатибилан са сулфонилуреасом, препоручује се да се узорак тестира на физичку и хемијску компатибилност са другим препаратима. Када експериментишете са пестицидима, концентришите концентрате и користите само разређене растворе за узорке.

Да ли знате? У још не 1990-ој години још увек успешна немачка компанија «Баиер испоручује 50% свих пестицида произведених у свету. Ускоро се такмичила са француском компанијом «ДуПонт.

Токсичност

Пума Супер је мало токсичан за људе, животиње и пчеле (трећа класа токсичности).
Примена хербицида

Сазнајте како употреба пестицида утиче на здравље и животну средину.

У пратећим неповољним условима евидентирани су случајеви мале фитотоксичности припреме “Пума 100” у односу на јечам. Након обраде на ивици листова култура, примећена је промена боје од светло жуте до беличасте боје. По правилу, нормална боја листова је обновљена самостално 10-14 дана, привремена промена боје није утицала на квалитет жетве.

Важно! У случају озбиљног тровања са хербицидима, потребно је контактирати болницу што је прије могуће. Добра прва помоћ биће свеж ваздух, прање стомака и узимање диуретика.

Примена хербицида

Рок трајања и услови складиштења

Рок употребе – 2 године од датума производње. Пожељно је чувати у фабричким контејнерима, на месту заштићеном од директне сунчеве светлости и високих температурних флуктуација. Температура у остави не би требало да се подигне изнад 50 ° Ц и пада испод 5 ° Ц.

Кратким прегледом можемо рећи да је “Пума Супер” селективна хербицидна системска акција, ниска токсичност и ефикасна у борби против корова. Инхибира синтезу масних киселина, што доводи до смрти корова. У великим концентрацијама може показивати мало фитотоксичност да јечма, али само ако културу ослабљена хладног, суша, итд. Д. Није компатибилан са пестициди хормон-акције фунгицида и сурфактаната. Он се распршује у тлу у неактивне супстанце у трајању од 3 недеље. Овде, можда, главна ствар коју морате знати приликом избора дроге. Добра жетва!


Loading...