Главне болести диененбацхиа и њихов третман (са фотографијом)

Диеффенбацхиа
Диеффенбацхиа (Диеффенбацхиа) – тропска зимзелена биљка висине до два метра, са великим варијантним лишћама дужине до пола метра, чије је родно земљиште Јужна Америка. Уз одговарајућу негу, биљка расте добро, ослобађа нове лишће и задовољава око својим бизарним изгледом. Али, као и све егзотичне биљке, диффенбацхиа је подложна разним болестима. У овом чланку ћемо проучити главне типове и методе лечења болести дифенхабија.

Гљивичне болести

Најчешће диффенбацхиа је склона гљивичном обољењу, чији главни узрок је висока температура ваздуха, прекомерно заливање или влажност просторије у којој расте. Као превентивни за појаву гљивица током трансплантације биљке, потребно је применити само високо квалитетно земљиште. Размотрите следеће варијанте гљивичних обољења Диеффенбацхиа: антрацоза, фусариоза, корен гној и листа леђа.

Да ли знате? Биљка је названа у част врта царске палате у Бечу – Јосефу Диеффенбацху.

Како излечити Диффенбацхиа из антрацозе

Фунги Цоллетотрицхум глоеоспориоидес узрокују антрацозу диффенбацхиа, која се манифестује тачкицама на листовима, који на крају покривају целу листну плочу, након чега се цео лист суши. Узрок појављивања ове болести сматра се превисоком температуром у просторији са високом влажношћу и прекомерним заливањем. Мртви делови биљке инфицирани антрацозом, морају бити уништени. Диеффенбацхиа за лечење ове болести треба хитно да се лечи фунгицидним лековима – “Витарос” или “Фундазол” у складу са њиховим упутствима.
Антрацоза
Такође треба узети у обзир да приликом прскања диффенбацхиа вода између стебла и пецета може изазвати гњечење листова.

Превенција и лијечење фусариозе

Фусариум фусариум солани узрокује фусариозу, која се манифестује депресивним тачкама тамне боје на коријенима и коријенским вратима диффенбацхиа. Погађена од фусариозе, биљка бледи, а листови постану жути. При превисокој влажности ваздуха и тла, биљка покрива мицелијум гљива од ружичастог нијанса. Узрочник узрока болести је отпоран на неповољне факторе, може се успешно задржати у зараженом тлу дуго времена. Фусариоза се третира са третманом биљке “Фундазол”, “Рорал”.

Као превентивна мера фусариозе користе се квалитетни подлоги за здравље и током размножавања зараженим сечевима није дозвољено биљка. Садни материјал се може држати у фунгицидном раствору четвртина сата за додатну дезинфекцију. За превенцију понекад се користи прскање са “Глиокладином”.
Фусариум

Важно! Сок диененбацхије садржи отровне супстанце које изазивају отицање уста и слепило приликом уношења у уста и око. Штавише, деца и животиње су више подложни отрову.

Леаф споттинг

Пхаеоспхаериа еустомска гљивица узрокује уочљивост листова у диффенбацхији, која се манифестује у облику браон кружних тачака са наранчастом границом. Стари листови су највише подложни болести. Биљка је погођена у врућој просторији са високом влажношћу. Узрочник болести остаје на фрагментима заражених биљака, може се пренети водом. Када се дијагностикује, Диеффенбацхиа треба ставити у погодне услове раста и лијечити са Витаросом или Фундазолом.
Леаф споттинг

Коријен гнезда диффенбацхиа

Фунги Питхиум и Пхитопхтхора изазвала, чини се упале тамна подручја на биљно корење и корен оковратник, са тиме Диеффенбацхиа стабла трулежи, провалити два и пада. Мрље могу бити прекривени мицелиума бледосива нијансе. Узрочник се чува у земљи. Илл корена снажно овермоистенинг биљних болести и доприноси високој температури у просторији у којој се расте Диеффенбацхиа. За спречавање цвећара болести треба да се примењује газирано неутрални подлоге и Калијум ђубрива. Када се открије болест, замењен је део супстрата, заливање се зауставља, а биљка се третира са “Превицуре” или “Профит Голд”.
Роот рот

Да ли знате? Сломљена биљка се лако може претворити у стабљик, зато је неопходно ставити дио стабла у воду.

Бактериоза и Диффенбацхиа

Бактерија Ервиниа царотовора Бергеи и Ервиниа цхрисантеми изазвати Диеффенбацхиа бактерија суши, који је приказан на матичним водених површина са оштрим ивицама, са временом места постане браон или сива боја, а листови су покривени са светлим, водене мрље са жутом ивица. Узрочник остаје у зараженим биљкама фрагменти могу бити пренети путем механичког оштећења биља активиране висока влажност и високе температуре, на претерано оплођених тлу. Код трансплантације диененбацхије, морају се поштовати правила агротике, биљке погођене бактеријом морају бити уништене. Као третман ефикасно прскање и заливање диененбацхиа са бакар сулфатом или течном бордо.
Бактериоза

Како се бавити вирусним болестима диффенбацхиа

Сасвим велики број болести спада у вирусну групу, чија су бронхозна листа и вирусни мозаик честа. Хајде да размислимо како излечити диененбацхиа од ових болести.

Бронзана листост

Вирус птичјег перја узрокује да листови буду бронзани у диффенбацхији, који се појављује на листовима у круговима, прстеновима или локима жуте боје, с временом да се лист бледи, виси. Након пораза бронзаном, диффенбацхиа се не повећава. Узрочник овог обољења преноси жабаљ крилати инсекти, или трипс, чија је дужина 0,5-2 мм. Болест се успешно лечи третманом са Актара, Актофит и Фитовермом.
Бронзана листост

Како излечити вирусни мозаик

Дасхеен мозаик вирус изазива вирусни мозаик. Ова болест се манифестује на лишћима са мозаичном нечистоћом, раст биљке је суспендован. Узрочник овог обољења носи штеточине, често уши, добро очуване у погођеним биљкама. За спречавање и лијечење користе се инсектициди, прскање са “Актара”, “Актофит” и “Фитоверм”.
Вирусни мозаик

Важно! У соби диффенбацхиа често пада са доњих листова, изгубљен украсни изглед. Ово је неизбежна особина биљке, потребно је само његово обнављање.

У сваком случају, све болести диффенбахиа је лакше спречити, узгој биљке у одговарајућим условима, узимајући у обзир његове карактеристике и потребе, него за борбу против болести узрокованих неправилним условима притвора.


Loading...