Фото, опис, називи унутрашњих дланова

ПалмеОднос према кућним особама у свим различитим: неко их уопште не вуче, неко више воли орхидеје, кактусе или љубичице, неко воли гераније. Али неки љубитељи уређују праву зимску башту у стану или кући, што зависи од ботаничких комплекса стакленика. Круна такве величанствености може бити палма, симбол топлог океанског обала и оазе пустиње. Да бисте направили избор од сорте породице палме, овај чланак ће вам помоћи, у којем ћемо укратко описати најпопуларније врсте.

Датум

Феникс, такође Феникс је род Палмових, који заједно укључује готово 20 врста. Она расте у Африци, Азији и Европи, је древна пољопривредна култура. Датуми воћа – популарна делиција, у сувим и кандираним облицима, обилује на полици продавница. Дате палм
Ако фетус није подвргнут топлотној обради, онда је из камена откупеног датума могуће расти палме код куће.

Сазнајте више о длановима који расте: кућна њега, штеточине и болести.

У природи, биљка може да достигне висину од 30 метара. Стан у посоди ће порасти на око 2 метра, може цвјетати у малим жућкастим цвијећем, али неће носити плод.

Најчешћи типови затворених биљака су:

 • датум Робелена;
 • Пхоеник роебелении

 • Цанариан;
 • Пхоеник цанариенсис

 • тхумбнаил.
 • Пхоеник дацтилифера

Све ове дланге карактерише дуги, велики, уски, крути листови који чине широку круну. Биљке су нежне, не требају се посебни услови, отпорни су на штеточине. Њихови једини захтеви су велики лонац, пуно воде и светлости.

Да ли знате? Апсолутни записник међу длановима је Киндио восак. Достиже висину од 50 метара, а максимална старост је више од 120 година. Будући да је национална биљка Колумбије, расте само на једном мјесту – долини Кокоре.

Вашингтон

Дрвена длана. Укључује два типа – нитеноснуиу
и јак. Растава у субтропским пределима САД и Мексика, на отвореном простору се користи као елемент пејзажног дизајна.
Васхингтониа филифераВасхингтон Нитенсион
За разлику од дате дланове, чији листови почињу скоро на нивоу тла, Вашингтон има прилично висок пртљажник. Листови су пијани, округли, достижући пречника од око пола метра. Сушење, често остане на пртљажнику, што даје Вашингтону прилично смешан изглед – наводно је његова круна подељена у горњи зелени и доњи жућкасто-сиви део. У природи достиже 25 метара и скоро 1 метар у пречнику пртљажника, отпоран је на кратке мразе.
Васхингтониа робустаВашингтон је јак
Због брзог раста, више канцеларијског простора са високим плафоном одговара. Он толерише хладноћу и сувоћу, али је осетљив на стагнацију ваздуха. У условима затворених просторија скоро не цветају.

Да ли знате? Ова палма је добила име у част једног од оснивача и првог америчког председника – Џорџа Вашингтона.

Ховеиа

Ховеја расте само на једном малом острву у Тасманском мору – Лорду Хоуу, чија је површина нешто више од 14 квадратних метара. км. Извоз семена и туризма су двије главне ствари прихода привреде на острву.

Постоје 2 врсте овог палма:

 1. Форстер (висок, отпорнији на хладноћу).
 2. Ховеа форстериана

 3. Белмора (подмазана са малим листовима).
 4. Ховеа белмореана

У природи, ховеја расте до 15 метара, има велике (до 4,5 метра) листове и бујну круну. Пропагирана семењем.

У лонцу, максимална висина од 2 метра, расте полако, не цвети.

Длан воли високу влажност, осетљив је на загађени ваздух, али није осјетљив на осветљење.

Ховеја често представља непријатна изненађења власницима: лишће се осуши, а ако не предузме одговарајуће мере, она ће умрети.

Рапис

Фан бамбоо длан, такође назван и штапић и бич. Њена домовина је Азија, а то су Јапан и Кина. Род Рапис обухвата око 15 врста, али чешће у облику кућанице има 2:

 1. Раписпери су високи (до 3 метра, са тамнозеленим сегментираним листовима, собе не цветају);
 2. Рхапис екцелса

 3. Риспери су ниски (до пола метра, танки, листови нису велики, ријетко цвјета).
 4. Рхапис грацилис

Веома нежна биљка, прилагођава се скоро сваком светлу, изузев сенке и директне сунчеве светлости. Они добро толеришу топлоту, нису избирљиви у заливање (најважније је да се не осуши или пере).

Важно! Пошто је коријенски систем рахиса плитак, али разгранат и шири по ширини (заправо, то је колекција неколико дланова), потребан му је посебан пот – низак али широк.

Цариота

Расте у тропима Азије, Индије, Аустралије, Соломонских острва и Малајских острва. У природи постоји око 10-13 врста, које се лако сакупљају.

У висини, достици максимум 25 метара, живи кратко, око 20 година, након цвјетања пропасти. Карактеристична карактеристика овог длана је њена велика, широка лишћа, подијељена у два или више сегмената, са неуједначеним, као да су рађене ивице, повезане са рибом или коњском репом

Као хоусеплант постоје 2 врсте:

 1. Најчешћи облик кариоте је нежан (мекан). Висина у кући расте на 2,5 метра, активно се шири ширином.
 2. Цариота митис

 3. Мање популарност је облик каротена (сагоревање), који је добио име због светло црвених плодова, засићених киселином.
 4. Цариота уренс

Цариота захтева високу влажност, у супротном непроменљив.

Прочитајте опште смернице за негу палме.

Криозопхила

Цриозофила је шпански из Централне Америке. Тамо расте у кишној шуми. Како домаћа биљка није широко распрострањена, често се може наћи у пластеницима. Карактеристична карактеристика су светло зелени листови, разгранати у клинастим сегментима. Отпорно на сувоће и недостатак светлости. Цриосопхила

Важно! Скоро сви дланови су високи и брзо расту. Да би регулисали свој раст, трансплантирају биљку у обимнију лонац само када коренима приметно недостаје простор.

Хамедораеа

Мали, висине до једног и по метара, полако растућа длан из тропских Мексика. У условима стана је добро, захваљујући нежности и сјају (што се постиже постављањем неколико биљака у један лонац). Листови су светло зелени, бујни, око пола метра у дужини.
Хамедораеа
Хамедораеа је једна од ретких цветних дланова у лонцу. Она цвета у младости, ослобађајући светло жуто, округло, мало цвијеће на зеленим ногама. Не мирисе, али постају бобице. Палма је нежна, воли обилно заливање. Једини недостатак је кратки живот (око 6 година).

Прочитајте такође о култивацији хамдореи код куће (од семена).

Ливистон

Врло лијепа палма из југоисточне Азије. Преферира тропску климу, брзо расте. ЛивистонЛистови су велики, у облику подсећају на вентилатор са назубљеним ивицама, формирају широку, густу круну. То је непрецизно, али осетљиво на вишку заливања.

Сазнајте више о ливистон ротундифолиа: брига за палму, начин борбе против болести.

Упркос егзотичности, длановима није потребно посебне услове. Прилично су погодни за станове, па и суседи са другим биљкама. Избор се може водити искључиво естетским преференцама, јер ће тако лепа биљка, без сумње, постати главни украс унутрашњости.