Ферн-центипеде: садња и негу полиподија

Полиподиум
Многи флористи воле биљке које се разликују у одсуству цвијећа или упечатљивог изгледа. То је такав полиподијум – папарац-центипеде. Многи су чули легенде о цвјетном паприку који доноси срећу. А сада можете сами проверити легенду постављањем чудне биљке код куће. Рећи ћемо вам све нијансе бриге о полиподијуму, помоћи расту биљке и помножити га.

Полиподиум: Опис папра-центипеде

Познавање стогодишње треба почети са описом.
Полиподиум – цвјетна травната биљка која припада породици глежиња, расте у шумама и џунглама Јужне Америке, Аустралије, Индије и Новог Зеланда.

Да ли знате? У Немачкој се полподијум назива “слатким кореном”. Ово име је дато папини због присуства јабучне киселине, глукозе и сапонина у кореници.

Како изгледају папрати?

Биљка је попут огромног воденог љиљана у структури надземног дела. Паприна има дебелу грану корења, од које листови напуштају редове. Недостају пецат, тако да се сви метаболички процеси јављају у коренском врату и ногама лишћа. Полподијум се простире до висине 25 цм. Максимална дужина листова је један метар. Род полиподиум обухвата до 100 врста, које су епифитске (расте на дрвећима или грмовима) и надземних паприкаша.
Полиподиум
Ако вам треба цвет који расте више у ширини него у висини, онда је ова биљка само за вас. Максимална висина и дужина листова папра је већ у четвртој години живота, ако је посеђена спорама, или трећу годину, ако је била подељена подијељењем.

Шта треба да знате о садњи полиподијума

Пре него што посадите полиподијум, треба размислити о условима одржавања и одабира мјеста за биљку. Ферн се разликује од обичних цвијећа не само због одсуства педуна и пупољака, већ и структуре круне и корена. Због тога ћемо причати о одабиру правог пота за садњу, подизању тла и стављању цветног посуда у кућу.

Да ли знате? Полподиум је назван “стомак” због распореда листова лишћа, која подсећа на танке ноге.

Избор капацитета за раст полиподија

Почнимо са одабиром правог пловила за стотину паприна. Када купујете паприку у поту, потребно је да сазнате која је година биљка и колико се налази у датом контејнеру.

Трансплант после куповине
Након куповине у сваком случају, паприн мора бити извучен из посуде и прегледати коријен.
Ако је волумен корена једнак волумену посуде, боље је пресађивати у нову. Пошто је коријенски систем полиподијума довољно јак, у одсуству слободног простора у суду, корени једноставно прекидају пластичну посуду или почињу да “пузају” из земље.

Подигните лонац само у складу са величином корена. Предност се даје низим широким судовима, који имају велику доњу површину. У таквом лонцу, коријен систем ће бити у природном (природном) положају, а сами корени расте ширином.

Важно!
Волуметријски корени не могу да расте у веома издуженом уском суду, па изаберите округли или четвртасти лонац.

Препоручује се купити посуду јаких материјала (глине, фаиенце, порцелана, мермера) како би се спречило деформирање пота због притиска коријенског система.

Како одабрати место за узгој

Полиподиум воли дифузно светло, па приликом избора места за раст, морате одмах брисати отворене логије и јужне прозоре.

Полиподиум
Најбоље је поставити пот на источну страну. Северни део собе је такође добра опција. Главни задатак је спречити директне сунчеве зраке доћи до листова папра.
У екстремним случајевима можете поставити цвијет на јужну страну, али морате добро сјенити локацију цвјетног лонца.

За зиму, папини захтевају добро осветљење (пошто у својој родној земљи нема зиме). Трајање дана мора бити најмање осам сати. Додатно осветљење остварује се на рачун флуоресцентних сијалица, које се постављају на растојању од 50-70 цм од биљке.

Важно! Посебно опасно за паперну су сунчани облици сунца, који за неколико сати “запаљују” лишће и могу довести до смрти цвета.

Препоруке за садњу: избор земљишта за полиподијум

Ферн Полиподиум воли слабу киселину слободно тло, које можете купити у цвећаре или направити сами. Најбоља опција је кућна припрема подлоге, јер ћете сасвим сигурно знати да земљиште нема штетних нечистоћа.

Подлога за садњу
За припрему тла, у једнаким размјерама користи се мјешавина здробљене борове боје, спхагнума и лиснатог хумуса. Ово је идеалан састав земљишта, али није увек могуће пронаћи потребне компоненте. Друга варијанта супстрата подразумева употребу четинара, земљишта, тресета, хумуса и песка у односу 1: 2: 1: 1: 1.

Пре него што учите подлогу у посуду на дну, неопходно је поставити одводњу из експандиране глине или малих шљунака. Међутим, земљиште, иако има добре особине за одводњавање, никад неће спречити додатни одвод влаге.

У случају да земљиште не може бити припремљено код куће из било ког разлога, покушајте да пронађете у цвећару посебан супстрат за паприке или епифите. Такво земљиште ће имати сва потребна својства како би осигурала нормалан раст и развој вашем љубимцу.

Важно! Употреба глине или тешких тла строго је забрањена због задржавања влаге. Таква тла ће узроковати труљење корена.

Садња полиподијума

Репродукција папра код куће није лака ствар. Постоје три начина репродукције: подела грмља, репродукција по слојевима или спорама. У случају генеративне репродукције (семена), добићете копију матичне биљке без икаквих разлика.

Репродукција полиподиум-а са дивљачем

Подела грмља се врши током трансплантације. Након што извадите коријенски систем из земље, морате обратити пажњу на мале базалне розете, из којих растају листови.

Уз помоћ акутног ножевног конструкта из матичне биљке, део корена са розетом и 2-3 листова се одвајају, пресадјују у мини стакленик или су прекривени теглом. Место реза мора бити покривено угљем тако да нема пропадања. У раним данима папрати се чувају у хладном топлом месту. Млада биљка захтева редовно зрачење и константну влагу. Истовремено, потребно је обезбедити добро расуто осветљење.

Да не би “уништили” грмље мајке, подела се врши само ако на паприку има најмање 5-6 развијених листова, иначе ће цвет почети да боли.

Како помножити папину са спорама

Невероватно је тешко пропагирати папрати са спорама код куће, јер биљка не даје потребан садни материјал.

Када спорангиа на задњој страни листа постане зрела, листа плоча се пресеца и ставља у врећу која се препушта ваздуху како би се осушила.

Недељу дана касније, лист се осуши, а споре падају на дно пакета. Одједном је вредно разјаснити да клијавост добијеног садног материјала може бити близу нуле, јер у условима просторије немогуће је поновити све природне процесе.

За спорове узгајања користите “хоме” стакленика са нижим грејањем. У резервоар ставите циглу, тресите на врх и сипајте око 5 цм дестиловане воде.
Даље на тресету ставите споре (не продубљавајте и не дробите) и покривајте капацитет стакла.

Важно! Количина воде у контејнеру увек се одржава на истом нивоу.

Када биљке достигну висину од 5 цм, оне се сипају у засебне лонце.

Узгајање домацих центрифуга куце

Полиподиум
Многи флористи су упознати са овим методом репродукције. За разлику од поделе грмова, гајење нове паприке из слојева не представља ризик за мајчину биљку.

У периоду брзог раста (у касно пролеће – рано лето) екстремног папрати треба да СНИЦК кроз средину, сагне на земљу, и поспите са земљом на месту реза. Како би се лист боље држао у тлу, фиксиран је жицом.

Корени треба да се појаве на месту реза. Ово је олакшано обиљем заливања и храњења под мајчинским грмовима.

С времена на вријеме, потребно је да проверите листу за присуство корена. Ново постројење је могуће одвојити од матичне биљке тек након формирања довољно снажног коријенског система.

Важно! На слојевима узмите јаке листове с светлом бојом без видљивих оштећења.

Правила бриге за полиподијум

Брига о паприма код куће захтева усклађивање са одређеним правилима, о чему ће се говорити у овом одељку. У природи, полподијум расте у тропској клими, а за њега је потребно створити сличне услове у кући.

Заливање паприна

Ферн треба напунити меком водом. Потребно је користити воду за воду, уместо дестиловану воду.

Заливање
Неопходно је схватити да прекомерно наводњавање угрожава гнитне корене. Међутим, ако користите право тло, а дренажа се поставља на дно посуде, онда ће “ципање” цвета бити врло тешко.

Заливање биљке препоручује се док се горњи слој исушује. Вреди напоменути да се количина наводњавања повећава са температуром околине. Према томе, влажност земљишта треба свакодневно пратити.

Важно! Зими, цвет треба напунити опрезним, јер се процеси унутар биљке успоравају, што значи да паприју треба мање влаге.

Ђубриво и храњење папрати

Ферн Полподиум, поред заливања, захтева додатну негу код куће.
Храни биљку пролеће и лето, током брзог раста зеленог дела и коријенског система.
Ђубриво се уноси у земљу, међутим, његова количина би требало да буде четири пута мања него што је наведено на паковању. Врхунска обрада се тлачи на тлу сваке две недеље.
Можете користити и органска дјубрива (тресет, хумус, компост) и сложена минерална ђубрива.

Да ли знате? У народној медицини полиподијум се користи за лечење болести горњих дисајних путева, реуматизма и гихта.

Све о трансплантацији папра

Трансплантација
Пресађивање се врши крајем прољећа или почетком лета. Ово се углавном врши када корени попуњавају целу запремину посуде или се успорава раст пепела.
Да би тачно знали да ли биљци треба пресађивање или не, могуће је само након екстракције коријенског система.

Ми препоручујемо трансплантацију, јер раствор расте, јер свака интервенција повређује полиподијум. Ако сте сигурни да корени нису гомилани, не морате трансплантирати.

Важно!
Када пресадју, жути корени нису сахрањени, они би требали бити на површини.

Карактеристике бриге о полиподијуму

Домаћи цвет (паприка) захтијева усклађеност са режимом температуре и високом влажношћу, што је важан дио биљне неге.

Почнимо са температуром. У прољеће и љето, папрати се чувају на температури од + 22-25 ° Ц. У јесен и зими полподијум заспи, али зелени део биљке не пада. Током овог периода, температура се може смањити на 16-18 степени.

Важно! Минимална температура у зимском периоду не смије пасти испод 14 ° Ц.

Споре полиподијума Влажност је још један фактор који утиче на здравље папра. Зими, због грејних елемената у просторији, смањује се влажност, што доводи до погоршања стања полиподијума. У том периоду, биљка треба редовно прскати из атомизатора стојећом водом на собној температури. Осим прскања на палети, ставите влажну маховину или проширену глину, која задржава влагу.

Интересантна опција је поставити цвет у тераријум, где се стварају оптимални услови (освјетљење, температура, влажност).

Болести и штеточине унутрашњег паприка

Центипеде обичан, као и многи цвећа, пати од болести и штеточина, тако да само треба да дефинишу болест папрат и ослободити тога.

На полиподијум утичу такви “популарни” паразити, као пршута и пауци. Борите се уз помоћ хемије или људских лекова.

Спидер мите. Мали арацхнид гриње, боја која варира од тамно црвене до светло жуте. Живети као паразит готово све домаће фабрике, тако да контаминација лонац суочава “епидемију” свих боја у кући. Открижите паразит може бити тамним пунктовима на листовима папра. Уништени таквим средствима као што су Актара, Ацтеллик или њихов аналогни. Људи практикују прскање надземним део инфузије црног лука коре и трљање лишће са сапуницом. Такође можете само “туширати” свог љубимца. Пошто крпери воле сув ваздух, повећана влажност ће их оставити да напусте станиште.

Штит
Штит. Непријатан паразит који узнемирава многе културе. Ово је мали инсекат из породице семисвеет, који по изгледу подсећа на мале полипе тамне или светле боје. Пестицид се храни на соку биљке, слабећи га. Адулт схтивок уклонити механички помоћу четке или тампона натопљеног у раствор сапуна. Након уклањања паразита, полиподијум мора бити третиран усмереним инсектицидом.

Пређемо на друге проблеме са биљком.

  1. Листови почињу да жуте и осуше. Ово стање пшенице је због вишка влаге, недостатка светлости или ниске влаге. Вратите све индикаторе у нормалу и биљка ће се опоравити.
  2. Леаф плоче преврћу и постану прозирне – ово је претерано светло или опекотине од сунца. Пренесите биљку неколико дана у сенку, а полиподијум ће се вратити у нормалу.
  3. Леавес губи контраст, раст успорава. Разлог за такве проблеме је сувише мали или сувише велики пот. Такође, разлог може бити недостатак храњења.

Правовремено идентификоване болести олакшавају лечење и рехабилитацију полиподијума.

Сада знате како да се побринете за стотину паприка. Пратите ова упутства и покушајте да посветите максималну пажњу вашем љубимцу, пошто биљка такође воли топлину и негу.