Црни орах: све што треба да знате о узгајању дрвета

Црни орах
Дрво је једно од највећих у роду Југланс. Матуре црни орах достиже висину од 50 м у Северној Америци и пречника 2 м. У нашој земљи дрво се култивише са 2. спрата. КСВИИИ век. Ораси централна Русија пете знака достигне максималну висину у 15-18 м, а пречник стабла -. 30-50 см Центенниал орах може да нарасте и до 25 метара у висину и има пречник трунк од 60 цм.

Дрво је довољно отпорно на сушне услове захваљујући ширењу ниске гребенасте круне. Ова врста ораха је моћан прочишћивач ваздуха од прашине и штетних укључивања. Крона даје огромну количину корисних фитонида и танина. Воћњацина ораха сматра се веома вриједном сировином за многе примјене, посебно за фармакологију.

Где је најбољи начин за бацање ораха

Црни орах
Дрво може да живи до седам деценија, тако да је потребно пронаћи најбоље место за садњу. За оне који желе да расту једну од најпопуларнијих врста културе ораха на њиховој локацији, неопходно је знати неке специфичности.

Да ли знате? Препоручује се да се саднице орашастих биљака што је мање могуће на малој парцели. Фетонциди ослобођени од зрелог црног ораха имају снажан антибиотски ефекат. Поред штетних бактерија, корисни микроорганизми који живе у нашем тијелу могу патити. Дрво ораха не воли низије са стагнираним ваздухом.

Однос према светлости

Круна стабла омогућава великој количини светлости да тече у тло, стварајући сенку сенке. То доприноси лефаллу – концентрација органске материје у тлу се повећава. Због ове карактеристике, култивација црног ораха се користи у мелиоративне сврхе.

Став за загревање

За нормалан раст и развој, дрво захтева температуру ваздуха од + 10 ° Ц. Орашасти ораси врсте су пронађени у ширини Санкт Петербурга. У Тули класи, воћка са воћем показала се да је зими издржљива, издржавајући температуру ваздуха -38 ° Ц.
У научном опису црног ораха је назначено: у односу на орах, хладније је. Али инфериорнији у овој особини Манчу и сивих сорти.

Важно! Адулт матице без јаког оштећења пртљажника толеришу зимске мразе на -40 ° Ц, али млади (до три године) требају додатну заштиту од мраза и зимских вјетрова.

У прве три године младо дрво је веома осјетљиво на пролеће мразе, чак и код куће у Сјеверној Америци. Након формирања круне, промене на хладним температурама нису опасне за орах.

Однос према влази

Црни орах
Ова сорта ораха заузима средњу позицију за отпорност на сушу између сорти ораха и манчурских ораха. Ботаничари препоручују постављање црног ораха у плаву реке. Дрво је добро за краткорочне поплаве. У Северној Америци траје месец дана поплављања пртљага без оштећења корена, пртљажника и круне.

Однос са земљом

Дрвена биљка не узима киселу тлу. Да би се развила орах из костију или на други начин, пожељно је одабрати неутрално или благо алкално тло. У таквом окружењу, дрвеће на време прекидају свој раст, припремајући се за ледену зиму.

Ако је ваша локација за потенцијално истребљење у не-црној земљи, обавезно укључите дрвно пепео и фосфат-калијумско ђубриво у јаму за садњу. Даље око магнетних дјубрива кречњака уведене су како би се одржала равнотежна киселина (пХ – 5.5-8.2). Избегавајте вишак азота у тлу биљке – дрво ће престати да расте, а дрво ће изгубити своје отпорност на мраз. Водите бригу о прихватљивом микрорелиефу локације за ширење ораховог ораха. Биљке лоше издржавају северни и сјевероисточни ток хладног вјетра.

Одрастао црни орах

Узгој овог дрвета има своје карактеристике, које се морају узети у обзир.

Како и када садити орах

Црни орахЗаљевска јама брбља са израчунавањем добијања слободног простора за раст корена у свим правцима. Пожељно је ђубриво дно с хумусом, дрвеним пепелом и фосфором-калијумским ђубривима. За најбоље очување влаге, коријене саднице су покривене са 80% тла и обилно залијеване. Вода се апсорбује неколико минута. Затим, морате попунити остатак тла и мулчати пањ.
Да повећате стопу преживљавања биљке, узмите у обзир лакоћу матице. Више “замагљеног” дела пртљажника и пуцњава требало би да иде на јужну страну.

Репродукција ораха

Нут се множи на три начина:

 • семе;
 • сечења;
 • одећа.
Да ли знате? Најпопуларнији начини култивације ове културе: узгајање ораха од семена и садња једногодишња, двогодишња садница. Ако је ваша локација у храстовим шумама Доњег Доња, немојте користити метод гнежења. Обично сјемење са свежим семењем захтева пажљиву негу.

Како се бринути за црни орах

За добар раст ораховог црнка потребно је добро смањити тло за садњу. Пре слетања брзо растућих врста дрвета, направите седимент. У јулу-августу, зауставите се, како бисте избјегли одлагање раста лишћа ораха.

Како исправно водити црни орах

Црни орах
Обезбедите довољно влаге током раста и цветања младог дрвета. Ово је важно за бригу о матици у средњем опсегу. Смањити заливање у другој половини јула ради благовременог окончања развоја дрвета, сазревања прљавог дрвета како би се припремила за зимско хладно сапање.
У сезони жетве и током летње суше потребно је правовремено заливање. За воћну врећу неопходно је одржавати довољно влаге током периода пуњења плодова (јули-средина августа).

Обрезивање и обликовање

Дрво сама формира сопствену круну – облик је инхерентан његовој генетици. За бољи развој могу се изрезати осушене гране које јако задебљују круну. Најбољи период за обрезивање је пролеће, период преношења пријетње пренизких температура (испод -10 степени).

Специјалисти препоручују обрезивање након пуштања пупољака. Немојте скратити круну до средине или краја летње сезоне – тако ћете изазвати поновљено буђење бубрега и раст штрајкова за зиму, који могу умријети током зиме.

Ђубрење и марелица

За садњу у пролеће, потребно је припремити земљу унапред у јесен. За садњу ораха у јесенском семену – у пролећним месецима. За шест месеци, земља ће накупљати неопходну влагу за производњу воћа која носи орах.

 1. За један квадратни метар потребно је да узмете 3-4 кг ђубрива или компоста.
 2. За две недеље пре садње ораха припремљену рупу (пречника и дубина – 0,5 м) попуни горњи слој тла, помешан са суперфосфат (150 г), 2-3 средњи Хумус кашике (могу бити супституисане са 5-8 кг стајњака) и мале количине калијумова со (50 г).
 3. Припремљено ђубриво се дистрибуира у горњем и средњем дијелу јалове. У средишту формираног насипа ставити дрвени колач у близини кога ће се садња орахова садити.
 4. Пре засадања, ширите корене, потапајте у специјално решење за коријенски систем.
Важно! У време садње, додајте на дубину од 15 цм неколико прсата земље са микоризом из испод лешника. Ово пуњење 3-4 године ће хранити саднице потребним елементима у траговима.

Биљке-суседи

Дрво карактерише систем дубоког шипка са снажним бочним гранама и сидреним коренима.

Корени дају токсине (југлон), који могу знатно штетити неке друге биљке:

 • алфалфа;
 • парадајз;
 • кромпир;
 • јабука;
 • црна рибизла;
 • бор;
 • бреза;
 • асхберри.

Црни орахНајбољи суседи за црну орах су: лишћа лишћа, неке сорте крепости, граб, обична крушка, шумска јабука и чешња шљива. Бушени корнел, обична Калина, лешник, татарски орлови, црни и црвени старешина, јапански дух се не плаши сусједства са овом раском ораха.