Бубамара у башти и врту: добро или лоше?

Ладибуг
Латинско име ладибуг звучи као “цоццинеус” – то значи “шкрлат”. Била је јака светла боја која је служила као основа за такво име.

У различитим земљама, ова буба се назива на различите начине, али свако име означава љубав и поштовање људи за овај инсект.

“Ладибуг Ст. Антхони”, Немци и Швајцарци – – У Латинској Америци зову “буба Госпе”, Чеси и Словаци – “Сунце”, као и Руси, Украјинци и Белоруси – “Ладибирд”. Хајде да сазнамо шта доноси овај инсект на нашим баштама – корист или штету, где живи и шта једе.

Опис и врсте

Прелепа храста са крилима на крилима – сви становници земље савршено познају овај инсект и виде их у својим вртовима и баштама више од десет пута.

Дужина тела је од 5 до 8 мм. У нашој земљи, најчешћи ладибуг са седам бодова на љусци (“Седам тачака”). Надимак паметне бубе био је за седам тамних тачака на шкрлатним крилима.
Ладибуг
Периодично постоје хрови, необично насликани: са жућкастим крилима и тамним тачкама или црним са белим праменама на љусци, или чак потпуно без тачака.

Спотс може бити више или мање од седам, боја елитра такође може бити у неколико варијанти. Широм света има око пет хиљада врста бубамара.

Храни бубамара у природи листопадних и оклопних мекиња и паука, што штеди баште и бобице. Инсектни бубе на свету су огромни борци кестења који живе на леђима листова врта и биљних биљака.

Да ли знате? У многим земљама постоји таква област пољопривредног бизниса као узгој ладибирдс. Пољопривредници су озбиљно ангажовани у овим корисним инсектима, цијели циклус развоја буба је под строгом контролом. У будућности, инсекти се продају пољопривредницима, а рачун иде на хиљаде појединаца у свакој серији. Ловци за уши продају се као у земљи где су подигнути, а шаљу поштом широм света.

Карактеристике животног циклуса

Живе и зими одрасли чланови породице у отвореном простору, крије се у сувим ваљаним лишћама или испод суве траве. Са почетком врућине, вријеме је да се уклони потомци, а храпе постављају зидар од 10-20 јаја.
Ладибуг
Зидарство је причвршћено или на кориту вертикалних грана воћака, или на унутрашњој страни листа листова, у близини насеља апхида. Од јаја до почетка раста инсеката постепено пролазе кроз четири фазе.

Ларве ових инсеката имају смеђу-сиву боју, док се период пупчања приближава, боја поклопца се мења у бледо жуту боју. Када се млада буба појављује из хризала, потребно је мало времена да елитра коначно стигне од шкрлатне боје.

Сазнајте шта да радите ако су биле апне на јабуку, шљиву, купусу, краставу, рибизлу, копру.

Личила, као и одрасли, углавном се хране храном, ова врста припада грабљивим инсектима. Током читавог животног циклуса, буба поставља око хиљаду јаја, из које ће хиљаду младих буба извести, расти и родити нову генерацију.

Од постављања јаја до појаве одраслег хрошча љето пролази 40-60 дана. Биолошки значај ладибуга не може се прецијенити: само један женски жучи током читавог живота уништава до четири тисућа тијела, чиме се спашавају биљке које заузимају пола хектара земље од уништења.

Позната свега од детињства, смешна храпавица са црвеним крилима у малој тачки у једном дану може уништити нешто више од 150-170 особа које издржавају листове.
Ларва ладибуг

Важно! Ларва ове жучи нема врло атрактиван изглед – то је чудно створење без крила и сјајних тачака на леђима. Ако видите такво чудовиште на вашим омиљеним парадајзима или паприкама – немојте журити да га уништите, ускоро ће ова ларва претворити у прилично шарене бубе.

Која је употреба?

Погодности које доноси ладибуг, приметно је голим оком, потребно је само пажљиво погледати, на пример, кремасте крајеве. Повратна страна крила је активна сисањем сокова од листова.

Ако се остави на миру, након четири дана краставац ће се потпуно осушити и биљка ће умријети. Али шкрлатни ловци започињу свој посао, а плантаже краставаца ће бити очишћене од штеточина за дан.
Ладибуг
На овим биљкама присуствује присуство ових месоједих инсеката који решавају проблеме са уништавањем колонија сланине на јагодичастим грмовима, воћа, парадајза и паприка. Способност да се ради без хемијских третмана омогућиће без страха да једу зрело жетву воћа и поврћа.

Неки вртларци у раном пролеће, видјети на неким биљкама мале колоније слаткиша, одмах почињу да се прибегавају уништавању својих пестицида. Немојте потпуно уништавати уши на биљкама, јер ће одрасле ладибугс без хране умрети.

Са почетком јесени није потребно да се очисти идеалну башту и воћњак на блеђењем биљних остатака, јер у одсуству сувих опало лишће, празних кућица или у напуштеним гомила дрва за огрев за зиму бубамара где да безбедно возе кроз хладан период.

Да ли знате? Постоји такав знак који сједи у нешто сретно: ако бубуљица падне на длан, онда можете очекивати неочекивану радост, сретно. Летећи инсект се не потреса из руке у сваком случају, како не би се одрекао среће, али сачекајте док не лети сам по себи.

Има ли штете

Иако користи од активности хроглица знатно превазилазе штету коју узрокују, она постоји. Није све што једу бубашвабе, већ је корисно за биљни свет.

Будући да је буба инсекти предаторски и месождерни, тада поред трава, може јести и друге инсекте корисне за башту и врт.

Постоји неколико типова бубамара, што узрокује значајну штету културним плантажама:

«Мелон» – живи у врућим земљама (Африка, Азија, Туркменистан, Азербејџан). Такође је распрострањен у неким европским земљама.

То узрокује велике штете на усевима диња. Наша клима диње и крава није погодна због тешких зима.
Мелон
«28-тачка» – је прави “божји злочин” за садњу кромпира, парадајза, краставаца и лубеница у Амурској регији, на територији Хабаровске и на полуострву Сахалин.

На неким мјестима овакав буба се зове кромпира. Овај инсект не само да штети приносу ратарских усева, поврћа и бобица, већ такође шири вирусне болести биљака када лети са терена на терену.
28 бодова
Харлекин, или вишеструко азијско – агресивно и незахвално створење, од ове врсте жучи у паничким фармерима у Северној Америци, Западној Европи и Енглеској. Године 1988, ови инсекти су доведени у Северну Америку.

Уз њихову помоћ, требали су успоставити биоконтрол над прекомерно распрострањеним кукама. Али ова врста уништава не само уши, већ и представнике своје врсте и до данас постала најчешћа врста у Сједињеним Државама и Британији.
Харлекин
Биолози ових земаља чују аларм – готово је нестало преосталих 46 врста крава, које су раније биле присутне.

Важно! Ортичар који жели да задржи становништво ових елегантних храста на својој територији, мора се запамтити да ће сваки третман врта са инсектицидима довести до смрти не само штетних инсеката. Штеточине након лијечења пестицидима брзо враћају њихов број, али корисни хрошчи се размножавају спорије.

Како привући бебице

Није лако лако ухватити бубе у вашу башту или врт, али то је могуће. Да бисте то урадили, морате посадити биљке које привлаче овај инсекат да се насељавају на вашој територији.

Вртари су већ дуго приметили да ови бугови зову себи мирис садејних марамица, копра, тансија, раја.

Искусни баштовани оставити згодан бубе удобно место за зиму – ако су склоништа припремљен промишљено и на прикладним угловима инсеката, инсекти су спремни да проведу зиму у њима.
Ладибуг
Дуго познати пријем: после брања кукуруза везују у снопље хемијско чишћење од кукуруза и купуса главе су висили “букете” у башти или у креветима – где расте оно што храни бубамара.

У септембру, у потрази за топлим, сувим и пријатним склоништем за зимовање, инсекти се слободно стављају у велике количине, љубазно им пружени кукуруз “метле”.

Баштован може сакупити само крајем септембра “зимске кућице” преплављене седим бубама, пребацити их у шталу и објесити их на плафон. У пролеће, хрови излазе из зимског склоништа и одлазе на сопствени посао.

Цвекла и лецевеед су такође укључени у број корисних инсеката за башту.

Ови инсекти остаће у лето у вашој башти и вашој башти. Мора се запамтити да ће чак и са десетак мачкица нанети огромну штету војсци уљима.

Чак и ако власник сајта не брине о томе како да се прикупе ловац ваши за зиму – они ће наћи уточиште у дворишту у Воодпиле дрвета испод коре старих пањева, под гомилом лишћа или струготине.
Ладибуг
Тамо се сви представници инсеката света скривају и зимују уз густу, пријатељску компанију. За нашу климу важно је да таква склоништа нису јако висока са површине земљишта, а зими су прекривени снијегом, чиме се штеде зубе од смрзавања.

У европским земљама у продавницама за баштаче се продаје посебна башта “куће за бубамаре”. Такве мале куће изгледају као поштанске кутије или кућице за мини птице.

Викендице су направљене за корисне храпе из природних материјала (дрво, бамбус, остаци биљака, вина).

У лето у кући инсекти не лети као склониште у топлом периоду они не требају, и како би их намаме у кућу и позвао да остану за зиму – људи су постављени у овим мамци кутијама који садрже феромоне.

Ова кућа је врло декоративна и украшава башту, али истовремено је уређена тако да инсекти неће снијегити зими и могу преживјети хладноће без губитка.
Кућица за ладибуг
“Ладибирд, Ладибирд, лети на небу – има твоја деца једу слаткише” – неко из ребиатни дете, држи прст, са тоне срцем, а не дочекао после ове речи ладибуг ће се проширити крила и лети …

Ово је део детињства за сваку одраслу особу. Ладибирд – мала летња буба са светлим елегантним бојом крила, чисте детиње радости и неуморног помоћника баштована у борби против врт штеточина.

Гарденери би требало да им створе угодне животне услове и они ће дуго остати у нашим баштама – украшавајући их и спашавајући их.