Биокемијска анализа крви у крави

Крава
Као и људи, животиње такође треба периодично да врше тестове. Говеда је извор меса и млијека за особу и да ли је крава здрава, индикатори квалитета ових производа зависе.

Да би што пре могли идентификовати одступања у раду биорског организма, потребно је доставити биохемијски тест крви.

Зашто биокемијски тестови крви код говеда

Анализа се спроводи ради откривања метаболичких поремећаја у животињама, недостатка било каквих корисних супстанци у организму. Уз помоћ ове процедуре, могуће је уочити развој леукемије у времену, како би се утврдило која заразна болест је заражена животињом.

Прочитајте како да детектујете и лечите леукемију код крава.

Крв носи кроз тело све корисне супстанце, витамине и минерале. У којој мјери се проток крви одвија коректно и брзо зависи не само од општег стања животиње, већ и од количине произведеног млека.
Крава у штанду
Ако резултат анализе показује недостатак хранљивих материја, фармер може предузети одређене акције, као што је промена исхране, додавање витамина, лекова и тако даље.

Методе узимања крви од краве

Постоје три начина узимања крви од стоке. Они се састоје у добијању узорака из југуларне, лактуелне, репне вене. Потребно их је узимати само са новом и стерилном игло. Животиња мора бити фиксирана у фиксном положају, тако да се не повреди, не окреће епрувету. Прије поступка, неопходно је одрезати вуну у подручју на којем ће се убризгати, дезинфиковати површину раствора фенола, јода или алкохола.
На епрувету са узорком мора бити серијски број краве. У сваком случају не смеју се претакати контејнер.

Важно! Узорци у којима се могу видети груди нису погодни за анализу.

Из југуларне вене

Узимање крви из југуларне вене је најчешћи начин. Препоручује се да се поступак изведе рано ујутро, пре првог храњења. Да бисте извршили анализу, морате везати главу грудве, поправити је у стационарном стању. Затим, требало би да држите вену у доњој трећини врата, а затим убаците иглу под оштрим углом. Врх игле треба усмерити на главу животиње.

Предности ове методе су:

 • животиња готово није повређена;
 • лакоћа операције;
 • брзину процедуре.

Узимање крви из кравеМеђу недостацима могу се идентификовати:

 • тешка крвавост;
 • појаву ризика од ширења инфекција, који су опасни не само за животиње, већ и за људе;
 • тешкоћа у одређивању положаја краве;
 • честа појава компликација која се јављају као апсцеси, хематоми;
 • стрес код краве, што може довести до смањења приноса млека.
Да ли знате? Једно од Етиопијских племена још увек води необичан ритуал користећи крваву крв – додају га млеку и пићу. Абориџини верују да захваљујући невероватној снази пића, алкохоличари постају све већи и дебљи.

Од млечне вене

Узимање узорака из млечне вене врши се само код одраслих крава. Вене се налазе на страни вимена, која се протеже дуж стомака одоздо. Они дају млечну жлезду крвљу и неопходним храњивим материјама. Боље је вене, што више млека даје бурбот.
Узимање крви из млечне вене
Животиња мора бити фиксирана. Неколико људи ће бити неопходно за правилно извршавање процедуре. Прво морате да се бријете или максимално исеците косе на месту ињекције и третирајте подручје алкохолом или јодом. Пре него што вам треба видјети неку врсту малог туберкулозе – ово је место где треба да направите ињекцију. Иглу мора да се пружи врло пажљиво како не би штетило животињама. Требало би да прође мало под углом, до тренутка када тече мљевенска крв.

Позитивни аспекти ове методе су:

 • приступачна цена материјала потребних за поступак;
 • велика брзина прикупљања узорака;
 • мање прскање него узимање узорка из југуларне вене.
Упознајте се са карактеристикама муже краве и научите како је уређена машина за мужу и како је правилно изабрати.

Мане овог метода су много веће од предности:

 • висок ризик од повреде животиње;
 • контакт са крвљу крви;
 • током поступка, јуница доживљава огроман стрес, јер се узорак узима у врло деликатној зони, коју животиња стално штити;
 • сложеност поступка.

Ова метода за добијање узорка крви од стоке је застарела. Захваљујући новим технологијама, методама и опреми, овај поступак је много бржи и лакши, минимизирајући ризике за животиње.

Од худоурне вене

Од ветрове репа узети узорак је најсигурнији. Сада је све популарнија употреба вакуумских система – ово су посебно дизајниране епрувете, у којима је већ присутан потребан антикоагулант, а притисак се спушта тако да крв теку глатко у контејнер.
Узимање крви из репне вене
Да би се одвело узимање узорака из репне вене, неопходно је дезинфиковати место ињекције. Затим полако подигните реп, држећи га средином трећине. Да би поступак био најједноставнији, требало би да изаберете место на нивоу од два до пет пршљенова, који дели репу у два једнака дела. Ињекција треба да буде глатка, под углом од 90 степени. Игла се убацује док се не заустави.

Одрасле краве повезане су са ризиком од развоја болести: маститис, кетоза, пастерелоза, болест стопала, цистерцерцоза.

Од очигледних позитивних аспеката ове методе може се идентификовати:

 • добијени узорак је стерилан;
 • ризик формирања крвних зрнаца у епрувети је значајно смањен;
 • није потребно поправити животињу;
 • врло велика брзина процедуре. Један ветеринар може да узме до две стотине узорака на сат;
 • изузетно ниске шансе за појаве нежељених дејстава или трауме код краве;
 • искључивање директног контакта са крвљу;
 • Крава не доживљава стрес и уобичајени удои остаје.

Краве у штанду
Недостаци ове методе узорковања крви су:

 • већи трошак опреме;
 • ниска популарност наведеног метода.
Да ли знате? Краве производе до 150 литара пљувачке дневно.

Биохемијски показатељи крви код крава су нормални

При извршењу биохемијског теста крви идентификовани су неколико основних индикатора који су најважнији у управљању млечном и месном индустријом. Да би боље разумели идеју како идеалне анализе треба изгледати, потребно је знати таблицу норми:

Биокемијски индикатори крви Норм
Калцијум, ммол / л 2.5-3.13
Фосфор, ммол / л 1.45-1.94
Протеин, г / л 72-86
Каротен, мг / л 0.4-1.0
Резервна алкална,% 46-66
Важно! Носиоци крава, који дају више од 15.000 литара млека за лактацију, вредности каротена могу бити испод нормалног.

Да бисте добили добро млеко и месо, морате пратити сваку краву у стадо. Да би се избегле болести животиња са инфекцијом, да се искључи инфекција становништва са леукемијом, важно је повремено вршити комплексну биокемијску анализу крви животиња. То ће помоћи не само да спречи наведене проблеме, већ и да правилно усклади оброк стоке, побољша своје стање у целини.


Loading...