Антибиотици за краве

Антибиотици за стоку
У савременој ветеринарској медицини, антибиотици су једна од најчешћих група биолошки активних супстанци које људи користе. Током неколико деценија ова једињења помажу узгајивачима да се носе са многим болестима, што повећава не само ефикасност пољопривреде, већ и профитабилност сточне фарме, укључујући и стоку. У овом чланку детаљно ћемо размотрити основне врсте ветеринарских антибиотика, као и принципе њихове сигурне употребе у третману стоке.

Значај антибиотика за стоку

Тренутно антибиотици у ветеринарској медицини заузимају једну од водећих позиција у погледу индустријске производње. Уз њихову помоћ, држачи стоке широм свијета се боре са различитим инфекцијама, а користе се и као додатна храњења. Ово омогућава повећање активности животињског метаболизма, због чега краве не само повећавају масу, већ повећавају и количину финалне сточарске производње.
Антибиотици за краве
У савременим условима, узгој животиња без активне терапије антибиотиком је немогуће. Индустријско сточарство укључује одржавање животиња у блиском контакту и често на малом подручју. Ограничена област, као и слобода кретања узрокују оштро смањење заштитних функција организма код говеда, тако да без антибиотика такве животиње су често болесне и патити од свих врста патологија.

Да ли знате? Први антибиотик, који је пуштен у индустријску производњу, је салварсан. То се десило 1910. захваљујући немачком бактериологу Паулу Ерлицху.

Осим тога, одржавање животиња у тешким условима доприноси стварању нарочито повољног земљишта за развој свих врста инфекција. У овом случају, периодично увођење високо активних лекова у тело је једина мера која може спречити ширење стоке код опасних болести. Потреба за таквим мјерама за стадо такође је условљена природном потребом фарме да прегрупи животиње. Ово узрокује претеран стрес код крава, који на позадини чак и благих инфекција може довести до смрти стоке. Да би се то избегло, користе се антибиотици који могу одмах зауставити такве процесе у раним фазама.
Краве
Ефикасност и корисност терапије антибиотиком је непроцјењива за узгој. Такви лекови помажу у смањењу укупних трошкова хране, а такође у потпуности избјегавају губитке у индустрији. То доводи до повећања ефикасности управљања животињама, а такође позитивно утиче на укупну профитабилност производње. Као резултат тога, могуће је смањити коначну цену за потрошаче сточних производа, и ово је једна од темеља која помаже у борби против глади широм свијета.

Али антибиотици имају неке специфичности примене. Овом врстом средстава треба приступити са посебном пажњом, јер ирационална употреба лекова негативно утиче на тело животиња. Не заборавите да су такви алати често непожељни за употребу стерилних крава. Прекомјерно богатство антибиотика може изазвати разне феталне патологије, па чак и његову смрт. Једини изузеци су препарати, засновани на природним састојцима (пеницилини, макролиди, цефалоспорини, итд.).

Важно! Антибиотици се примењују искључиво у сврху искусног ветеринара, у супротном неконтролисана употреба лекова може бити штетна за тело животиња.

Антибиотици за краве

Међу огромном масом свих врста лекова, антибиотици заузимају водећу позицију. Савремена наука зна више од две хиљаде једињења ове групе, међу којима су и природно и синтетичко порекло, што је последица високе толеранције живих бића на такве супстанце. Међутим, међу њима постоји ужа група високо квалитетних и јефтиних антибиотика, која већ неколико година нису изгубила своју активност.

Тетрациклин

Моћна антибактеријска припрема широког спектра ефеката, заснована на природним компонентама. Оне се добијају екстракцијом из биљног медија бактерија Стрептомицес ауреофациенс.
Тетрациклин
Тетрациклин се најчешће користи за лечење свих врста инфективних болести које су отпорне на пеницилине и друге нископреактивне супстанце. Тетрациклин се производи у облику таблета, количина главне активне супстанце у једној таквој таблети је 0,1 г. Антибиотик се користи за лечење салмонелозе, колибацилозе, пастерелозе, пнеумоније и других инфекција чији су патогени осетљиви на тетрациклине. Лијек се даје орално, 20 мг / појединац, сваких 12 сати. Трајање терапије је 5-7 дана.

Прочитајте више о симптомима и лијечењу колибактериозе и бронхопнеумоније код телади.

Пеницилин

Антимикробни лек широког спектра ефеката. Запослени средства за контролисање бактеријске инфестације узроковане бактеријом из рода Бациллус, Неиссериа, Пастеурелла, стрептококе, стафилококе и остали. Припрема добијен екстракцијом одређених једињења из културе течности гљива рода Пенициллиум. Производња пеницилин као бела кристалног праха, калијума и натријума соли бензил-(1000000 У).
Пеницилин
Средство се користи за интрамускуларне или интравенске ињекције – за ову сврху прах се раствара у стерилној дестилованој води са 0,5% раствора новоцаине. Увести лек 4-6 пута дневно, појединачна доза бензилпеницилина у овом случају за одрасле је од 3000 до 5000 јединица / кг телесне тежине, за младе животиње – око 5000 јединица / кг телесне тежине. Трајање терапије је 5-6 дана, али са претерано агресивним инфекцијама пролонгира се на 7-10 дана.

Да ли знате? Пеницилин је случајно откривен 1928. године, током једног од експеримената светски познатог британског бактериолога Александра Флеминга.

Стрептомицин

Бактериостатски лек природног порекла. Њене компоненте су изоловане из култивисане течности бактерије Стрептомицес глобиспорус.

Користи се за сузбијање патогених животиња патогена који проузрокују маститис, пнеумонију, менингитис, лептоспирозе, туларемију, диплококковуиу инфекције, ендометритиса, ендокардитис, септикемија, цампилобацтериосис, актиномикозе и других инфекција, осетљив на стрептомицин сулфат.
Стрептомицин
Припрема се производи у облику бијелог стерилног праха који се користи за дубоке интрамускуларне, интрамускуларне, интраперитонеалне, интракавитарне, интраутерине ињекције, али и споља.

Лек се примењује 2 пута дневно, ујутру и увече. За то се стрептомицин раствара у стерилној дестилованој води или 0,5% раствору новоцаине. Једна доза за одрасле је 5 мг стрептомицин сулфата / кг телесне тежине, за младе животиње – око 10 мг / кг телесне тежине. Укупно трајање терапије је од 4 до 7 дана.

Сазнајте више о лијечењу маститиса (гнојних), лептоспирозе, ендометритиса, актиномикозе говеда.

Цефтиоцлине

Цефалоспорински антибиотик је широк спектар ефеката. Припрема је хомогена течна суспензија жутог или светло смеђег нијансе. Цефтиоклин се користи за лечење ендометритиса, нецробактериозе и различитих респираторних инфекција код говеда, Пастеурелла, Хаемопхилус, Стрептоцоццус, Есцхерицхиа, Фусобацтериум, Бацтероидес.
Цефтиоцлине
Унесите агенс субкутано или интрамускуларно не више од 1 пута дневно. Једнократна доза за говеда је 1 мл препарата / 50 кг телесне тежине животиње. Трајање терапије за респираторне болести оставља од 3 до 5 дана, али ако је потребно, терапија се продужава све док акутни симптоми инфекције не нестану.

Реад ио крава болести: хиподермосис, цхламидиосис, бруцелозе, тхелазиасис, бабесиосис, диктиокаулоз, ацидоза, лептоспирозе, беснило, ЕМКАР, клостридиоз, богиња, бурзитис, алергије.

Амокисан

Активни семисинтетички антибиотик, који припада пеницилинској групи. Добија се екстракцијом појединачних компоненти из течности културе гљивичних плесни из рода Пенициллиум и њихове даље модернизације у лабораторијским условима.
Амокисан
Амоксисан је течна суспензија жућкастог нијанса (понекад са благим белим преципитатом). Амоксисане се користе за борбу против различитих заразних болести респираторног тракта, гастроинтестиналног тракта, репродуктивног система, уринарног тракта, зглобова и меких ткива. Укуцајте лек интрамускуларном или субкутаном ињекцијом, уз израчунавање 0,1 мл / кг телесне тежине. Једном примените уређај, али ако је потребно и да поправите резултате након 48 сати, ињектирање се понавља.

Да ли знате? Први полусинтетички антибиотик на свету објавио је 1961. године британска фармацеутска компанија Беецхам. Ово је светски познати ампицилин за лекове, који до данас активно користи лекови.

Гентам

Семисинтетски антибиотички агенс широког спектра, који се односи на комбиноване препарате природе пеницилина. Добијте га модификовањем природних антибиотика излучених плесним гљивицама из рода Пенициллиум. Гентам је провидна суспензија за ињекције.

ГентамЗато лек потискује огроман број Грам-позитивних и Грам-негативних бактерија се широко користи у борби против разних инфекција респираторног тракта, гастроинтестиналног тракта, урогениталног система, зглобова, кожних лезија на тачке и ткива, као некробактериозе и маститис.

Укуцајте лек 1 пута дневно субкутано или интрамускуларно, уз израчунавање 0,1 мл / 10 кг тежине животиња. Трајање терапије је од 2 до 5 дана, али ако је потребно, продужава се.

Погледајте шему вакцинације за стоку.

Офлосан

Антимикробна и антимикоплазменное означава широк спектар ефеката везаних за флуорохинолоне групу. Офлосан активно сузбија развој мноштва патогених микроорганизама, укључујући бактерије родова Есцхерицхиа, Ентеробацтер, Салмонелла, Схигелла, Клебсиелла, Протеус, Псеудомонас, Цампилобацтер, Хаемонпхилус и стафилококе. Офлосан је течна тамно жута или светло жуте боје (он дужег чувања дозвољене благог замућења течности нестају након мућкања).
Офлосан
Средства употребљена у борби против различитих инфекција гастроинтестиналног тракта, респираторног, генитоуринарног система, артритис, колибацилоза, стрептоцоццосис, салмонелозе, перитонитис, септикемија, некротично ентеритис и других обољења. Нанети лек перално, једном дневно, уз израчунавање 0,5 мл / 10 кг животињске масе. Са салмонелозом, мешаним и хроничним инфекцијама, 1 мл лека се раствара у 1 литру воде и користи се за заливање стоке током читавог дана. Трајање терапије витхлосаном је од 3 до 5 дана.

Прочитајте такође и симптоме (кашаљ, дијареја) и болести телади: болести белих мишића, рахитис, диспепсија, умбиликална кила.

Етисцур

Моћан антибиотик, који припада четвртој генерацији цефалоспорина. Лијек има снажан бактериостатски ефекат на патогене бактерије стоке. Средство се заснива на природним антибиотикима изолованим из култивисане течности бактерија Цефалоспориум ацремониум.
Етисцур
Ефикур је хомогена бела суспензија или раствор са светлом жућкастим нијансом. Лек се користи за лечење широког спектра респираторних инфекција, као и за борбу против постпарталних метритиса, компликованих бактеријским инфекцијама. Ефикур је ињектиран 1 пута дневно, интрамускуларном ињекцијом, уз израчунавање 1 мл / 50 кг телесне тежине. Трајање такве терапије често је од 3 до 5 дана.

Важно! Ефикур је стриктно забрањен да се примењује код животиња у којима постоји повећана осетљивост на антибиотике бета-лактамске групе. Иначе, животиња може развити анафилактички шок.

Цефтосан

Високо активни бактериостатски агенс, који припада препаратима цефалоспоринске групе. Цефтиосан је природног поријекла, главна активна једињења агенса изолована су од култивисане течности бактерије Цепхалоспориум ацремониум. По изгледу, лек изгледа као суспензија, са карактеристичном светло жутом бојом.
Цефтосан
Цефтиосан има јак антибактеријски ефекат на широк спектар патогених сродова микроорганизама који узрокују различите респираторне болести, као и нецробактериоза и ендометриоза, укључујући представника родова Стрептоцоццус, Ацтиномицес, Стапхилоцоццус, Салмонелла, Есцхерицхиа, Пастеурелла, Хаемопхилус, Ацтинобациллус, Клебсиелла, Цитробацтер, Ентеробацтер, Бациллус, Бацтероидес, Протеус и Фусобацтериум. Тсефтиосан користи као ињекциони течност за интрамускуларне примене. Инпут подразумева не више од 1 пута дневно, уз очекивање од 1 мл / 50 кг телесне тежине. Када трајање респираторних обољења таква терапија креће од 3 до 5 дана у некробактериозе – не више од 3 дана, током ендометриозе – око 5 дана.

Биће корисно за сточаре да сазнају о болестима стоке: болести виме, копита и ногу, зглобова.

Амоксицилин

Семисинтетски антибиотички лек из пеницилинске групе, који има широк спектар ефеката. Припремите га помоћу лабораторијске модификације природних бактериолошких агенаса које су гљиве родина Пенициллиум ослободиле током своје виталне активности.
Амоксицилин
То је уљана течност амоксицилина са карактеристичним жућкастим нијансом. То подразумева активно користи за лечење различитих налети изазваних широким спектром Грам-негативних и Грам-позитивне бактерије, укључујући инфекције гастроинтестиналног тракта, зглобова, урогениталног система, респираторних органа, меких ткива, и тако даље. Итд. Једном употребите лек за субкутане или интрамускуларне ињекције, уз израчунавање 1 мл / 10 кг тежине животиња. Уколико је неопходно, правни лек се поново уноси, али не прије 48 сати касније.

Важно! Заједничка употреба 2 или више група антибиотика је дозвољена у изузетним случајевима и само под надзором ветеринара.

Када могу пити млеко након антибиотика?

Готово све познате антибиотике карактеришу прилично дуги боравак у телу, укључујући и деривате продукта распадања. Због тога ова једињења прилично успјешно засићују готово све органе, ткива и физиолошке течности, укључујући и млеко. Ово је природна норма, јер ова посебна особина изазива високе бактериостатске антибиотике у односу на патогене микроорганизме.

Период повлачења таквих једињења често зависи од врсте супстанце. Већина пеницилинских једињења потпуно нестаје из тела у року од 3-5 дана, док сложени синтетички препарати захтевају око 14 дана. Међутим, ако је животиња прекомерно ослабљена од стране тела инфекције, на том основу, смањење активности метаболизма, што негативно утиче на излучивање деривата антибиотика. Због тога, према општим ветеринарским захтевима, након активне терапије антибиотиком сточни производи нису погодни за наредних 20-25 дана, од последње примене лека.
Краве и млеко
Антибиотици – ово је важна група лекова, без којих одржавање савременог сточарства није могуће. Ови лекови имају снажан антибактеријски ефекат на разне инфекције и помажу у заустављању епидемије у раним фазама. Али такви правни лекови требају се давати само животињама под надзором искусних ветеринара, у супротном ће терапија третирање постати узрок погоршања опћег здравља животиња.


Loading...