Јагњетина-сирочад: како узгајати младе животиње

Како да расте јапанско сирово

Понекад се дешава да су новорођенчади лишени своје мајке.

Ово се дешава из више разлога, на пример, овце су одбиле или не могу хранити бебу.

Или су овце умрле током порођаја.

Како поступати у овом случају? Веома је једноставно.

Из ове ситуације постоји неколико начина.

Овај материјал је посвећен њима.

Ако је овце родило неколико јагњади, онда није увек могуће да материца пуни све младе. У овом случају, требате да ставите бебу у другу материцу.

Ово је неопходно да би јагње постало корисно за колострум тијела. Овај производ игра веома важну улогу за тело новорођенчета, јер је колострум одређена основа за будући имунитет животиње.

Материца, која је родила јагњетину, одмах лизира новорођенчету, након чега ће увек моћи да одреди своје младунче по мирису.

Када их засаде другог јагњета за подмазивање млеко или плодове воде, након чега је усвојитељ мајка мора лизати јагње које ће бити знак да је узео “аутсајдера.”

Овце дефинирају јагњад по мирису

Уопштено, постоје различити начини на које можете да обучите јагње новој мајци.

Први пут је то јагњетино крзно је импрегнисано плаценталном или амниотском течном материјом. Овај случај је горе описан.

Друга метода се зове “влажна” обука. Користи се када је прошло довољно времена након овчијег овца.

У овој методи, потребно је да узмете мајчину јагњетину материцу и странца и купите обе у воденој соли. Након купања оба јагњета потребно је правилно трљати, а странац може и даље заокружити плаценту, ако је могуће.

Такве мјере можда неће бити довољне, па је боље поставити младе животиње у просторију гдје је утерус усисао. Након тога, мајка ће тачно прихватити новог члана породице.

Трећи начин је тренинг “коже”. Ова метода се користи у случају да је мртво јагњетина рођена материци, а њезино дијете треба придодати.

За ово мртворођени јагње освежи, а странац је умотан у посејану кожу. Овце треба оставити у овчарки уз усвојену бебу неко вријеме. Када материца узима усвојитеља, кожа се може постепено уклонити.

Зависност може трајати недељу дана

Четврти начин је употреба легла за тов. Ова метода примењује се на оне овце који имају довољно млека не само да хране своје јагњеће.

У овим озаркама, које су веома сличне породилишту, постоји посебна поводац за овце. Потребно је ригидно поправити овцу, али истовремено мора бити у стању да устане и лежи.

Суштина ове методе је фиксирање главе овца тако да она не види и не осјећа јагњадима која сисају на њеној млечној жлезди.

Јагњаци су у слободном кретању. Због чињенице да су деца увек заједно, они се хране млеком из једне овце, материца престане да одбацује усвојитеља и навикне на то.

Овај процес може трајати 4 до 5 дана. Што је млађа беба, брже ће материца прихватити странца.

Новорођено дете мора нужно хранити колострумом

Ако материца и даље не прихвата јање јагњетине, онда је неопходно хранити на вештачки начин. Важно је знати да новорођенчади треба око 90 г колострума за 0,5 кг тежине током првих 18 сати живота.

Након стадијума са колострумом, јагњад мора бити храњен млеком. Конкретно, крава. Требало би да буде веома опрезан у вези ове методе, исхрану, јер кравље млеко је веома разликује од оваца и састава, па чак и доследности.

После 4 до 5 сати након што је јагњетина пробала колострум, она се већ може пити с целим, нужно чисто и топло кравље млеко. Морате пити из бочице с дуде, што ће бити нека врста брадавице мајчине виме.

Касније ће бити неопходно научити бебу да пије из јела. Постоје млечне норме према старости.

То је, прва недеља у јагњета треба дати 200 грама млека дневно током друге недеље – 300-400 г, током треће недеље бебе треба да добију 400 – 700 грама млека, а током четврте недеље – 700-900 је

Такође је занимљиво прочитати о карактеристикама бриге за трудноће јагњетине

Јагњетина се може хранити вештачки

На крају месеца после рођења јагњета ће имати више или мање сам јачи, тако да може да се преведе у кљука или овса супи или обрано млеко. Осим тога, од овог тренутка јагњади се може дати концентрисана храна.

Уместо целог крављег млека, јагњетине-сирочади се често дају као замјене овчијег млијека или ЗОМ-а.

ЗОМ специјално за храњење јагњетина-сирочади. Ова замена је погодна за бебе више од крављег млека.

Постоје 2 врсте рецепти, за које се припрема замена за овчије млеко.

Смеша, која се припрема према првом рецепту, треба да пуни јагњадце у доби од 1-15 дана. У саставу ове мешавине, велики део се обрађује мастима, што је веома неопходно за младе у првих 2 недеља живота. Постоји приближни састав овог ЗОМа: 69% се даје на реверсе, 28% – на масти и 3% – на фосфатиде.

Две недеље након порођаја јагњадима је потребан протеин, а не масти. Према томе, у ЗОМи морате смањити количину масти на 17%, а остатак оставити на повратку. Период храњења са таквом заменом траје 45 дана живота. У саставу оба ЗОМ-а постоје различити витамински комплекси, јод, бакар и једињења натријума, со.

Не можете заборавити на животињу

Вањски ЗОМ је прах који се мора разблажити у топлој води (38-40 ° Ц), гдје се на 1 литар праха треба дати 9 литара воде.

Норме су: за први дан јагњета требало да Зом 5 – 6 пута, а стопа за време једнак 125-150 г Од петог до петнаестог дана стопе треба васпитавати до 200-250 г 4 – 5 пута дневно. У периоду од 16 до 40 дана норма треба повећати на 500 г, а учесталост исхране је 3 пута дневно.

Поред замјене, јагњетина треба хранити и другим производима. На пример, 10 дана након рођења да уради прелив као луцерке сено и помешали са сточном храном, од којих 1 кг садржи 120-150 г протеина који се лако вари стомак младог животиње. За месец дана младом расту можете дати храну у гранулама.

У овом тренутку, морате дати воду јагњетину, тако да се навикне на то. После периода храњења деце од стране ЗОМ је готово, могу лако да дају сено, зелену траву, мешовиту храну.

Узгајање јагњетине без мајке је тешко, али могуће. Главна ствар је жеља да се спаси мали живот. На крају крајева, као резултат, добићете лепу и, што је најважније, здраву животињу.


Loading...