10 врста топола (фотографија са именима)

Топола
Тополе су веома брзо растуће дрвеће, добивајући висину и масу листова од породице Ивовс. Дрвеће брзо расте првих 15-20 година живота, али брзо старају и умиру. Када цвета топола, неки људи су срећни са бијелим тополом у врелом љету, а неки пате од симптома алергије. Све врсте тоалета чисте градски ваздух. На тлу је неколико десетина врста топола, од којих су многи хибриди, узгајени напорима дендролога.

Балсамиц

Балсамиц топлар живи у Канади и Северној Америци. Уобичајена висина стабла је 17-20 м, стара педесетогодишња стабла често досегну висину од 30 м.

Пречник шипке топионице је 10-12 м, дебео дебло је тешко зграбити две особе, јер његов пречник може бити до два метра. На подножју пртљажника, кора биљке је тамна, неуједначена, у сломљеним небесним бразама, еластична глатка кожа белог-сивог нијанса почиње више дуж пртљажника.
Балсамиц топлар
Гране су прекривене лишћавима од 5-14 цм и широким 4-7 цм. Облик лишћа је заокружен на пецију и оштри врх, на ивици листица покривен је фино назубљеном олакшицом.

Лист глатка, кожаст површина и цоол густе дуге петиолес (2-2.5 цм), горњи део лима сјајне, тамно зелене боје доње плоче сиво-зелене, веома светла, се јасно види из доле скелетних базне структуре листа.

Одбачене спринг пупољци велике, издужено, до 2 цм. Бубрези и имали само одвијао се млади листови лепљиву слој лепка смоле плака са пријатном аромом.

Биљка је листопадна, са почетком јесени мењајући боју круне од сиво-зелене до жуте, одбацујући поклопац крила и поново га повећава у пролеће. Цвјета у мају, дуго виси смеђене минђуше, покривене жутим поленом.

Да ли знате? Шуме које се састоје само од топола се називају тополовске.

Дужина женског цвијећа (наушнице) је 13-15 цм, мушке минђуше су нешто краће (6 – 9 цм). Цветна ушица има до четири карлице.
Балсамиц топлар
Расту врло брзо по висини, али дрво је често изложено болестима и нестабилно за штеточине. Максимални животни век постројења је до 150 година, али обично дрво поквари након 80 година, биљка се не замрзава чак и при -45 ° Ц

Бела (сребрна)

Тополово сребро расте у земљама Европе и Централне Азије. Исто важи и за то: топол снежно бело или топола Болле. Биљка спада у породицу Ивови, просечна висина биљке достиже 30 м, у ретким случајевима дрво расте до висине од 40 м.

Још један представник породице је Виллов. Сазнајте више о оваквим популарним типовима као што су: коза, “Хакуро Нисхики”, плакање, патуљак, лоптаста врба.

Гиант има животни век од 65 до 400 година, дуга јетра има кратко, али широко дебло. Дебљина пртљажника џинса достиже 2-3 м. Капа тополе је хипер или пирамидалан облик. Гране трупца почињу 2-3 м од земље.

Биљка има глатку сиву коре, у неким случајевима сјенка од дрвета је сиво-зелена. Веома старо дрво мења светлосни премаз кора скоро црном. На младим пацовима је беличасто облога, облик обара је заобљен, не баш богат.

Сребро има мале пупољке, висина готовог бубрега није више од 0,5 цм. На одраслим гранама, пупољци су глатки, а не прекривени лепљивим премазом. Младе гране имају лепљиве пупољке и лепљиве младе листове.
Топола сребрна
Гиант на младим погинама расте делтоидне лишће, круна покривена је заобљеним лишћем, а горњи део има зелену боју, доњи дио листа је светло сребрни.

Када цвијеће гране су прекривене издуженим социјалима, наушнице. Инфлоресценцес – дебео, мекан и фротир. Мале социјално црвене или тамно црвене, женске цвијеће – светло жуто. Дужина женских наушница достиже 12 цм, дужина мушких наушница је око 7 цм дужине.

Када цветни период пролази, плод се појављује на сребрној тополи. То је браон, сува кутија која се отвара, семе видљиве у њему. Семе изгледају као лагана, вуна без тежине.

Они су мали, браон, у облику оштрице. У доњем дијелу семена су прекривена танким и пухастим пародонтозним длакама. Њихов ветар носи далеко од мајчиног дрвета. Дакле, топола се множи. Цветање почиње средином маја, а семена (тополова пуховина) зоре крајем јуна или средином јула.
Топола сребрна

Важно! Сјеме топола сазревају добро када расту мошка и женска стабла у близини.

Берлин

Берлинска топола је хибрид изведен из тополе и тополе црне боје. Има чврсто, издржљиво дрво, које се користи за изградњу кућа и културни менаџмент шумске и паркске привреде.

Берлинска топола се не налази у дивљини. Ово дрво расте до максимално 35 м. Круна биљке има широку базу и пирамидалну, сучну круну, формирану од танких скелетних грана.
Поплар Берлин
Доњи део стабла прекривен је грубо грубо коре, тик изнад пртљажника, кора дрвета постаје сива и глатка. Млади пилићи имају сиву маслену боју, имају мало ребрасту површину. Узгајање и подизање дебљине, младе гране постају округласте у пречнику.

Пупоље тоалета у Берлину су прилично велике, заокружене оштрим врхом. Светло зелени лишаји су овални са оштрим клинастим врхом. Површина листа је тамно зелена, доњи дио листа је скоро бели.

Дужина ламела 10-15 цм, ширина 7,6 цм. Берлин топола оставља диссолвес на почетку или у другој половини маја, избацује цвасти у дугим, Флуффи минђуша сазревања крајем јуна.

Да ли знате? У КСИКС веку када је изградња жељезница у Русији топола кориштена у производњи прагова за железницу.

Поплар Берлин

Мирисно

Топлина топола расте по источном Сибиру, њеној родној земљи на Далеком истоку. Дрво расте дуж поплавних река, на обали таешких језера, понекад формирајући топовске шуме без додира других дрвећа. У градовима Русије, топовске улице засадене су железничким станицама, градским улицама, улицама.

Огромно дрво има висину до 20 м, понекад има дрвених гиганата до висине 25 м. Гране дрвета се налазе под углом од 70 ° у односу на пртљажник.

Ове гране формирају уредан овални круну, пречник 15 Горниј младих грана м. Имате жућкасту или зеленкасто-сиве коже, старење са годинама, кожа на изданака цоарсенс и прекривена пукотина.

Што је старије дрво, груба руптура пукотине. Дрво није прецизно за тла на којима расте, осјећа се једнако добро како на черноземима, тако иу земљаним земљиштима. Толерише мраз и до -40 ° С.
Топола слатка
Прилично је захтјевна за влажност ваздуха, негативно реагује на дугу сушу. Листови мирисне тополе су овални, са коничастим врхом, уобичајена величина листа је од 6 до 10 цм у дужини, 5 цм у ширини.

Листови су јаки, усњени, скелетна структура листа је јасно видљива у облику дебљих вена, ивице су благо оштре, фино робусне. Боја листичног листа варира од лагане маслине до меке зелене, окретањем плоче видимо да је његова боја светло сива, готово сребрна.

Листови су чврсто причвршћени за гране, благо пубесцентне колкиће (дужина 3-4 цм). Мушке минђуше су кратке, њихова дужина није већа од 2 цм, црвенкасте боје.

Женске цвјетаче расту на дужини од 5-7 цм, у женским наушницама пиштољ са трипартитном колумном и формира се стигма у облику јајета. Воћне кутије се састоје од четири листова, издужене, овалне.

Биљке цветају скоро истовремено са цветањем младог листја, пуни цветови се приближавају средином јуна.
Топола слатка
Младе биљке развијају се веома брзо, добивају висину и ширину круне. У Сибиру и на Далеком истоку ове дрвеће живе до 200 година, а расте у градовима топола често преживљавају само 25-30 година, након чега постају болесни и сух.

Ова врста топола добро се сразмјерава вјетроелектранама сјеменкама или зеленим потезима (њихова стопа укорења је до 90%).

Канадски

Топол Канадски – хибрид од канадских узгајивача, веома сличан тополском делтоиду.

Врло високо дрво (30-40 м) са широком круном. Ширина круне се формира ширењем моћних грана са грубом и сивом коре. На пролеће је дрво прекривено великим, дуголиким, смеђим бубрезима прекривеним глутеном.

Листови канадског топола су готово троугласти (ширине 7-10 цм, висине 7 цм), широки и чак на дну, оштро су сузани до врха листа, са благо зупчастом ивицом. Листови се чувају у краткој црвеној нијанси, дужина овог пецита је 3 цм.

Канадски топол цвијетује дугим, крхким социјалним цвјетовима, мршавом црвеном браоном (до 10 цм) и женском светло жутом или жуто-зеленом (12-14 цм). Наушнице од попларе појављују се чак и прије него што цвјетови лебде, са отеченим младим бубрезима. Обично цвјетање у овој врху тополе дође у априлу.
Канадски
Након цветања воћа, формирају се 2 или 4 пута бијеле кутије, у којима се сазревају мала сјеме у облику пропелера. Зрела кутија се разбија и семе одлетели, далеко одузети вјетром.

Неки људи имају алергију на пепео на тополу, праћени су црвеним очима и млазним носом. Семе се могу размакнути од материнске биљке десетине километара.

Канадски топол је највећа (највиша и најшира) врста у породици топола. Дрво се користи у индустрији намештаја, у изградњи стамбених зграда.

Канадска топола је засадјена на озелењавању улица, паркова, тргова, тоалетских путева се могу видети уз аутопутеве између градова.

Важно! Индустрија парфимерије користи тополове пупољке као поврће за производњу ароматичних производа. Разлог за то је садржај есенцијалног уља у бубрезима.

Поплар Цанадиан

Велике лисице

Топола је богато лишана, такође је Онтариус или Аурора, веома лепа, спектакуларна биљка са великим листовима. У европским земљама ово дрво расте до 10 метара у висини, са леденим зимама много је ниже од раста.

Када се ово дрво замрзне, а гране га умиру, на врху сваке границе формира се пар нових погинака. Као резултат овог ниског круне Топола веома бујна, крајеви изданака су украшене са великим листовима, који су јасно видљиве крем боје места.

Ова кремна боја чини да је јагодичаста топола врло декоративна, средином лета боја боје лишћа постаје светло зелена. Дужина и ширина листа достиже 10 цм.

Дрво је мање отпорно на мраз и из тог краткотрајног живота. Просечан живот овог постројења је 65 година.
Топола велика лепљена
Слетање тополе Аурора је погодно на мјестима заштићеним од хладних сјеверних вјетрова, дрвећу је потребна обилна сунчева свјетлост, град не смањује садржај градског гаса.

Кинески

Топол Кинески – дрво је често вишебојно са пирамидалним врхом. Висина биљке износи до 15 метара, главне гране костура тополе расту нагоре под углом у односу на пртљажник, што даје круну згодан пирамидални облик.

Млади пуцају изразито ребрастани, боја дрвета стоји и на младим пуцима и на главном пртљажнику сивкасте боје.

Еллипсоидна заобљена лишћа снажно издужена до врха (13к7 цм), са робустним рељефом. Врхња боја листова је светло зелена, доњи дио је плавичаст или сребрни, у ветровито време стварају веома декоративни ефекат невероватних сребрних стабала.

Дрво је веома отпорно на мраз, добро се осећа на температурама до -40 ° Ц, распрострањено је на Далеком истоку иу Кини. Листова маса пада након првог мраза.
Топол кинески
Биљкама не треба обрезивање, круна се формира природно, веома захтевна за влагу, а недостатак заливања може одбацити поклопац листова.

Младо дрво може да расте из семена које се засеје, али најпоузданији начин репродукције су зелени резанци са накнадним садњањем потеза у влажну земљу.

Одрасле саднице после 2 године пресађене су на стално место, млада стабла морају бити сенђена од директног сунчевог зрачења и редовног заливања.

Одрасло дрво се сматра једино након 5 или 6 година. Поглед на ову тополу се користи за стварање живих живих живих ограда, вјетрених штитова за поља и баште.

Да креирате живе ограде се често користе Тхуја, Моунтаин Асх, Блацктхорн, боквоод, глог, тиса, Форситхиа, Бор, смрека, барБерри, Цотонеастер, жута багрем, дивље руже.

За озелењавање градова и села скоро се не користи, иако изгледа веома лепо у групним плантажама које се састоје од мале групе дрвећа.
Топол кинески

Лиавлистилни

Хабитат: западни и источни Сибир, до реке Ангара. Расте на Алтаи, у подножју Џунгар Алатау. Дистрибуирани у долинама река на каменчићима, на падинама планине, на рубовима.

Висина биљке је од 10 до 20 м, дебљина пртљага је пречника до 1 м. Ова врста топола није висока, скелетне гране су распрострањивачи и мало њих, на њима неколико нових младих паса расте за годину дана. Стога, круница биљке није дебела, благо пометљива.

Да ли знате? На планети Земљи укупно расте 95 врста топола.

Кожа пртљажника је сива са пукотинама. Дрво није веома захтјевно за осветљавање и заливање, живи на сиромашним земљиштима. Корени ларве у заливу су веома дубоки, лако преживљавају дугачке, богате мразом сибирске зиме.

Бојење кортекса младих паса је светло жуто, благо пубесцентно. Пуцњаве необичне врсте, али са јасно видљивим ребрима, одрастајући, пуцњаве постају заобљени у пречнику.
Популус лаурифолиа
Ова ребраста пуцања узрокована је уздужним растлинама од плуте, што је карактеристична карактеристика ове врсте тополе. Бубрези су овални, оштри, смеђе-зелени, издужени, прекривени лепљивом и пријатном мирисом.

Лишће биљка је велика, дужина лист 6-14 цм, ширина 2 до 5 цм. Плоча облик овално издужене, сужава према врху, листасти има фино робусну обод, глатка на додир, цоол, грубом, са два тона боје (беличаста-греен) . Фулл-бловн лишће – лепљиво, бледо светло зелено.

Због честог замрзавања гране, у младом порасту постоји обиље повећања, из које се круна стабла чини изузетно бујном и врло декоративном.

Цвјетање у овој сорти се дешава у мају-јуну, поломљене наушнице имају беличасту боју, лабаву пуху, прекривену жутим поленом.

Мале форм Минђуше цилиндричног облика, од 3 до 8 цм у дужину, они су 20-25 прашника и Антере стамен филаменти, жене чине цветања (наушнице) су размакнутим на њиховим бојама, са два сечива тучка стигме жуте. Крилца на Пистил уређен наниже.
Популус лаурифолиа
Након сазревања (мај-јун) у месту цвасти-наушница формиране воће у облику правоугаоних отоком лопти. Коначно зрело семе расеју из експлозивних тестиса. Топлари из више ловорика користе се у плантажама дуж аутопутева.

Важно! Породица топола подељена је на мушко и женско дрвеће. Али само жена у цветању шири се око пете.

Пирамидал

Топларска пирамидална биљка која воли светлост. Веома висок, опис врсте указује на максимални раст од 35-40 м и максимални животни век до 300 година. Расте у Италији, Кавказу, Украјини, Централној Азији, Русији.

Воли неутралне и благо киселе земље, умјерено засићене влагом, али добро освјетљено од сунца. Првих 10 година брзо расте. Капа биљке је ужа, очигледно издужена, гране су моћне, јаке, расте под углом од 90 ° у односу на пртљажник.
Топола пирамидална
Пречник пртљажника на резу је до један метар, има слабо изражене годишње прстење, тамно сиву коре срезану малим пукотинама. Цвијеће у малим цвјетовима, сакупљеним у дугим цвјетовима у облику мршавих и женских врста наушница, женске наушнице су 5-7 цм дуже од мушкараца.

Цветање се дешава одмах након цветања цвета. Боја женских и мушких наушница се такође разликује, мушки – мароон, женски – боја светлости млека.

Млада биљка има глатку и еластичну светлосиву или лагану маслину. Облик листе пирамидалне тополе је очигледно троугластан, са широком равном базом, оштро усправно на врх листе.

Као и код других врста представника Ивовског, пирамидални сјајни, тамнозелени листови са белом бојом дуж доње плоче, фино су затегнути дуж ивице. Листови су причвршћени за гране кратким, чврстим стабљиком, благо се облаче.

Са почетком јесени листина постаје жута, средином октобра покривач листа пада на подножје дрвећа.
Топола пирамидална
Корени ове биљке су дубоки и широки, неки корени обично се налазе на површини земље поред основе дрвета. Одличан раст у урбаним условима, нема негативне реакције на емисију гасова у ваздух.

Црна (седге)

Топола црна или Осокор – постала је распрострањена у Русији и Украјини, расте у парковима и трговима, у листопадним шумама. У озелењавању града користи се због своје изузетне способности да обезбеде кисеоник.

Једна биљка може издвојити толико кисеоника као 10 борова и три велика, стара липа. Током једне летње сезоне, црна топола чисти урбани ваздух од 20 кг акумулације прашине, а његови бубрези такође имају лековита својства и користе се у народној медицини.
Топола црна
Током свог живота, џин достиже висину од 35 метара, његов животни век је 60 до 300 година. Старо дрвеће се шири, густо, са моћним пртљажником, преплављеним с кожним израстањем, које су на крају ојачале и постале безоблични облик дрвета. Кора је грубо формирана, скоро црна.

Бубрези су чврсто притиснути на гране, заобљене, велике, у светлосним вагу, покривене глутеном. Листови су тврди и велики, троугласти или дијамантски обликовани, причвршћени за гране са равним сјецкама.

Цветање – дугачке наушнице, бордо и жуте, мушке и женске сорте. Мушке и женске цвјетове разликују се у боји и дужини цвјетова, женске цвјетаче су обично двоструко дуге и бујне.
Топола црна
Цветање се дешава крајем маја или почетком јуна. На крају сазревања семена, почиње дисперзија (множење). Породица топола заслужила је признање и љубав у различитим деловима света због своје разноликости, брзог раста и непрецизности.


Loading...