Struś zwyczajny: jak wygląda, gdzie żyje, co je

Struś północnoafrykańskiOd najdawniejszych czasów strusie przyciągały uwagę ludzi oraz jako obiekt polowania i jako przedmiot zainteresowania naukowego. Po eksterminacji ogromnych ptaków przez ludzi, strusie moa stały się największymi ptakami na Ziemi. W tym materiale opowiem o zwyczajach i sposobie życia tego najciekawszego zwierzęcia.

Jak wygląda struś

Obecnie istnieje tylko jeden gatunek z rodziny strusi i strusi, a mianowicie Struś afrykański (Struthio camelus). Ma kilka podgatunków: zwyczajnych lub północnoafrykańskich, masajskich, somalijskich i południowych. Podgatunek somalijski, zewnętrznie skrajnie podobny do innych braci, jest wyróżniany przez niektórych badaczy jako osobny gatunek.
Zwyczajny struś
Zastanówmy się nad cechami zwyczajnego (północnoafrykańskiego) strusia:

  • ciało gęste, duże;
  • kil (wzrost kości mostka, do którego przymocowane są mięśnie piersiowe ptaków) jest nieobecny;
  • długa szyja, pozbawiona piór, pomalowana na czerwono;
  • głowa mała, lekko spłaszczona od góry;
  • Mężczyzna i kobieta

  • duże oczy, górna powieka pogrubiona grubymi rzęsami;
  • dziób jest prosty, płaski, ma wyrost;
  • Skrzydła są słabo rozwinięte, służą do równoważenia ciała i podczas gier godowych;
  • tylne nogi są pozbawione piór, bardzo długie, mocne, mają tylko 2 palce, wyposażone w pazury, długość dużego pazura sięga 7 cm;
  • zabarwienie upierzenia samicy jest niewyobrażalne, przeważają szarawobrązowe barwy, skrzydła i ogon są brudno-białe;
  • Kobieta

  • ciało samców pokryte jest czarnymi piórami, skrzydłami (częściowo) i ogonem oślepiająco białym;
  • wysokość ptaka osiąga 270 cm, a masa może przekraczać 150 kg (samice są nieco mniejsze od samców);
  • Mogą jeździć z prędkością do 80 km / h na krótkich dystansach, robiąc kroki 3,5-4,5 m, ale mogą utrzymywać prędkość około 50 km / h przez długi czas.
Ważne! W Australii zamieszkuje duży, nielotny ptak, który stosunkowo niedawno nazywano strusiem emu i został skierowany do rodziny strusi. Ale w latach 80-tych ubiegłego wieku klasyfikacja została zmieniona, a emu została sklasyfikowana jako osobna rodzina emu (Dromaiidae) i rodzaj emu.

Dlaczego nie latają i nie chowają głów w piasek

Naukowcy uważają, że przodkowie strusich mogą kiedyś latać, ale ostatecznie stracili tę zdolność. W wyniku ewolucji ich kil z mostka zniknął, do którego latający ptak ma mięśnie, które poruszają skrzydłami. Pióra klapy i ogona pozostały, ale zamienione w elementy dekoracyjne. Same skrzydła służą do równoważenia podczas biegania, do ochrony, a także do pokazania samcom w stanie otwartym podczas gier godowych.
Struś
Co do legendy o strusiach, rzekomo ukrywających głowę w piasku, jej pochodzenie jest przypisywane przesłaniu starożytnego rzymskiego historyka Pliniusza Starszego. W rzeczywistości ten ptak może zbierać kamyki z piasku, które są niezbędne do normalnego trawienia, a od niebezpieczeństwa, które najczęściej lata, dobro jest zdolne do wywoływania bardzo dużej prędkości.

Czy wiesz? Średnica oka strusia wynosi około 50 mm. Jedno oko, zarówno pod względem masy jak i wielkości, przekracza rozmiar i masę mózgu tego ptaka, a także wielkość oka słonia.

Jak struś chroni się przed wrogami

Podstawowa metoda ochrony strusi – szybki lot, I mogą radykalnie zmienić kierunek biegu, nie zmniejszając prędkości. Mogą jednak spotkać się z wrogiem i bezpośrednią bitwą. W tym przypadku ptak uderza silnymi łapami, których palce mają potężne pazury. Uderza w przód i w dół, a poza tym może odeprzeć skrzydła. Uderzenie w łapę może poważnie zranić nawet lwa.
Bieganie strusie
Oprócz opisanych powyżej metod ochrony, ptak wykorzystuje przebranie. Samice, jaja wylęgowe, z zauważonym niebezpieczeństwem, dosłownie rozprowadzają się po ziemi, wyginając długą szyję, a jego szaro-brązowy kolor promuje słabą widoczność.

Gdzie mieszkać i ile żyć

Podgatunek północnoafrykański znajduje się na rozległych obszarach – od Etiopii i Kenii we wschodniej Afryce po zachodnioafrykański Senegal. Jego siedliskiem jest sawanna i półpustynna. Żywotność tego ptaka jest znacząca: w idealnych warunkach może żyć 75 lat, ale w naturze zwykle żyje nie więcej niż 40-50 lat.

Przeczytaj więcej o hodowli strusi w domu.

Styl życia i nawyki

Ten ptak prowadzi życie codzienne, ale w najgorętsze godziny dnia jest nieaktywne. Strusie są w stanie przez długi czas obyć się bez wody, tracąc nawet do jednej czwartej ciężaru ciała, jeśli są przez dłuższy czas nieobecne. Jeśli nadarzy się okazja, piją wodę w dużych ilościach i kąpią się w wodzie, ale najczęściej zapewniają one wilgoć poprzez spożywanie roślin, które jedzą. Strusie na ogół doskonale dostosowują się do warunków zewnętrznych. W obszarze pustynnym ptak ten bezpiecznie wytrzymuje temperaturę +55 ° C, a na strusich fermach w Europie dobrze czuje się gdy jest mróz -10 … 12 ° С.
Strusie północnoafrykańskie
Przed sezonem lęgowym strusie są ograniczone do małych, a czasem raczej dużych stad (do setek osobników). Ale dojrzałe płciowo ptaki żyją w rodzinach, które zwykle obejmują 1 dorosłego samca, do 5 samic i strusia. Taka rodzina bardzo często pasie się obok antylop i zebr, a następnie migruje na nowe pastwiska. W tym przypadku strusie z powodu ostrego widzenia i dużego wzrostu, zanim inne zwierzęta zauważą pełzające drapieżniki.

Ważne! Mózg tego ptaka jest dość mały w porównaniu z dużym ciałem, jego masa osiąga zaledwie 40 g. Naukowcy przypuszczają, że strusie nie są w stanie niczego zapamiętać. Zdarzały się przypadki, kiedy ptak wsunął głowę w dziurę i nie mógł jej wyciągnąć, ponieważ nie pamiętał, jak to się stało. W takich przypadkach zaczyna się zbiegać losowo i może dosłownie oderwać głowę od kręgu szyjnego.

Co jest źródłem

Podstawą diety strusia są pędy różnych roślin, a także ich nasiona i owoce. Jego układ trawienny jest zoptymalizowany pod kątem przyswajania pokarmów roślinnych. Proces ten ułatwiają małe kamyki i piasek połknięty przez ptaka, który w żołądku przyczynia się do rozdrabniania włókien roślinnych.

Jednak ptaki nie są ograniczone do roślin. Jeśli to możliwe, zjada jaszczurki, żółwie, owady (szczególnie uwielbia szarańczę) i małe gryzonie, i może pochłaniać szczątki zwierząt nie zjedzonych przez drapieżniki.

Dowiedz się więcej o strusich pokarmach na wolności i w domu.

Powielanie

W warunkach naturalnych samica osiąga dojrzałość płciową w wieku 3 lat, a samce w wieku 4 lat. W okresie godowym samiec wydaje dźwięki, które przyciągają kobiece – syk, płacze, itp. Ponadto, skrzydła przed skrzydłami, kuca, odrzuca głowę. Obszar, na którym samiec spędza zabawy małżeńskie, może osiągnąć 15 metrów kwadratowych. km. Pozostałe samce są wydalane z tego terytorium. W uformowanym haremie samiec obejmuje wszystkie samice, ale jedna dominująca osoba podchodzi do siebie.
Struś północnoafrykański
Pod gniazdem samiec wykopuje dół w ziemi za pomocą pazurów. W tym dole leżały jaja (waga jednego – do 2 kg), wszystkie samice haremu. Kiedy dominująca osoba wykonała swój mur, odsuwa inne kobiety z gniazda i układa własne jaja w centrum wspólnego muru.
Jaja strusia
Objętość muru – średnio 20 jaj (w innych podgatunkach może być znacznie większa). W ciągu dnia dominująca suczka ukrywa sprzęgło, w nocy – samca. Proces inkubacji trwa 35-45 dni. W tym okresie samice i samce są bardzo agresywne: ochraniają sprzęgło, mogą atakować zarówno zwierzę jak i człowieka.
Jajka
Proces kreskowania może trwać dłużej niż 1 godzinę. Łamią grubą skorupę z dziobem i głową. Strusie zachodzące na siebie ważą więcej niż 1 kg, są pokryte włosiem, ich oczy działają normalnie i mogą się swobodnie poruszać.
Pisklę strusia z Afryki Północnej
Warto zauważyć, że jaja, z których pisklęta nie wykluwają się, są łamane przez samicę. Latanie po nich, owady są dodatkowym pokarmem dla piskląt. Ale nawet bez tego struś jest w stanie poruszać się wraz z dorosłymi w poszukiwaniu pożywienia następnego dnia po urodzeniu.

Dowiedz się, jak inkubuje się strusie jaja w domu i jak zrobić inkubator dla samych strusich jaj.

W trzecim miesiącu życia strusie zaczynają pokrywać się piórami. Jednoroczni młodzi są już gotowi do samodzielnego życia, ale z reguły pozostają przez jakiś czas w rodzinie.
Strausata
Ciekawe, że strusie są ze sobą powiązane, grupy strusi z różnych rodzin mogą się zjednoczyć, a następnie w pojedynku o prawo do opieki nad zjednoczoną grupą przychodzą mężczyźni, a zwycięzca zabiera ze sobą młodzież.

Czy wiesz? W gospodarstwach strusie są hodowane na mięso, tłuszcz, jaja, skórę i pióra. Mięso smakuje jak chuda wołowina. Tłuszcz jest stosowany w farmakologii i kosmetologii. Zawartość kalorii jaj jest nieco niższa niż u kurczaka, ale smak jest taki sam. Skóra jest silna, sprężysta, wodoodporna i trwała. Pióra służą do wykańczania ubrań, a także elementów dekoracyjnych.

Status ludności i stanu ochrony

W XIX wieku zniszczenie strusi, głównie na ich pióra, przybrało takie rozmiary, że ptak ten został zagrożony prawdziwym wyginięciem w niedalekiej przyszłości. Jeden z podgatunków, syryjski struś, praktycznie zniknął i całkowicie wyginął już w połowie XX wieku.

Na szczęście w połowie XIX wieku ptaki te zaczęły hodować na strusich fermach, a obecnie nie ma zagrożenia dla istnienia tego gatunku.

Wideo: struś

Jak widać, struś jest dość niezwykłym stworzeniem: jest to nielotny i największy ptak na świecie, preferujący ucieczkę przed niebezpieczeństwem, ale w razie potrzeby wchodzi w walkę z każdym drapieżnikiem. Jego interesującą cechą jest również tworzenie stabilnej rodziny i ciągła opieka nad potomstwem. Eksperymenty dotyczące udomowienia zakończyły się sukcesem, w wyniku czego zniknęło zagrożenie wyludnieniem się tego ptaka, a hodowla strusi stała się ważnym kierunkiem w hodowli drobiu.