Leśny gołąb vyahir: jak wygląda, gdzie żyje, co je

VyahirObecnie gołębie są stałymi mieszkańcami zarówno małych miast, jak i dużych mega-miast. Ktoś je karmi, ktoś ich nie lubi, a dzieci są nimi zachwycone. Ale porozmawiajmy o dzikich gołębiach, które żyją w przyrodzie i prawie nie wchodzą w kontakt z człowiekiem.

Opis i wygląd

Gołąb gołębi leśnych należy do grupy Goluboobraznye, rodziny Dove i należy do gatunku Columba palumbus.
Vyahir
Wygląd tych ptaków wygląda następująco:

  • kolor – Upierzenie świni jest szaro-niebieskawe, co jest bardzo wygodne do kamuflowania na wolności. Chociaż skrzynia jest czerwonawym piórem, a szyja jest zielonkawa z metalicznym odcieniem. W słoneczny dzień wygląda bardzo ładnie;
  • waga w porównaniu z ich krewnymi z miast, dzikie gołębie są znacznie większe, ich waga może sięgać jednego kilograma. Zdarzały się również przypadki, w których masa wormholu zbliżała się do 1,5 kg;
  • ciało jest całkiem naturalne, że mając tak imponującą masę ciała dla ptaków, długość ciała od głowy do ogona jest większa niż 40 cm;
  • Vyahir

  • skrzydła rozpiętość skrzydeł w locie sięga 80 cm, kiedy ptak leci, można zaobserwować piękne białe pasy, które krzyżują skrzydła. Ze względu na dużą rozpiętość skrzydeł prędkość lotu wosku może osiągnąć 180 km / h. Podczas sezonowych migracji ptaki spokojnie zatrzymują się na odległości do tysięcy kilometrów bez zatrzymywania się;
  • Vyakhir w locie

  • ogon mały, ale podczas lotu rozpływa się, a od dołu widać także charakterystyczny biały poprzeczny pasek;
  • głowa małe rozmiary przyjemnego odcienia popiołu;
  • Głowa wosku

  • oczy mają postać koła, źrenice czarnego koloru. Obwód wokół źrenicy jest żółty;
  • dziób podstawa jest czerwona, zakrzywiona. Końcówka jest ostra, żółtawa;
  • szyja ma metaliczną falę, z gracją zakrzywioną, po bokach w upierzeniu są dwa białe charakterystyczne miejsca;
  • łapy cienki, różowawo-czerwony z małymi, ale wystarczająco ostrymi pazurami, aby ptak mógł łatwo utrzymać się na gałęziach.
  • Vyahir

Wtapianie piskląt w pierwszych tygodniach życia niewiele przypomina dorosłego. Kolor dzieci jest brudny szary. Dopiero gdy ptak dorośnie, zyskuje wszystkie atrakcyjne cechy zewnętrzne.

Ważne! Vyahir Największy z dzikich gołębi leśnych i mieszka wyłącznie w lesie.

Gdzie mieszkać i ile żyć

Obszar rozmieszczenia tych ptaków jest bardzo rozległy. Vyakhire można znaleźć w lasach iglastych Skandynawii, Bałtyku, Ukrainy i Rosji, Chociaż w lecie mają tendencję do południa, a więc ich mieszkańców na Kaukazie i na Krymie wzrasta. Można je również znaleźć w północno-zachodniej Afryce.
Vyahir
Najczęściej ptaki te prowadzą siedzący tryb życia. W przypadku stałego siedliska wybrać lasy, w których występują drzewa iglaste lub liściaste, chociaż w przypadku żywności lecą na pola. Wynika to z faktu, że pszenica i zboża dla nich najlepsza to uczta. Ale bagna, których nie lubią. Tylko w ostateczności, świnia może zamieszkać na obrzeżach bagna.

Czy wiesz? Na północ od Szkocji znajdują się wyspy Orkney, na których praktycznie nie ma drzew. Tam dzikie gołębie osadzają gniazda na ziemi, nie gardzą i nie brudzą się w skałach.

Według standardów ptaków żyje wiele gnojów: oczekiwana długość życia może osiągnąć 16 lat.

Styl życia i nawyki

Podobnie jak wielu przedstawicieli dzikiej przyrody, Vyakhiri woli ostrożność. Wynika to z faktu, że przedstawiciele tego gatunku są zupełnie bezradni wobec dużych drapieżników. Ich zaletą jest szybkość. Jeśli obok nich znajduje się drapieżnik, zatrzymują się one i zamierają, aby nie zdradzić siebie, ponieważ z powodu sporych skrzydeł rozlegają się głośne gwizdy.
Vyahir
Oni też nie lubią ludzi. Wolą gniazdować nie bliżej niż dwa kilometry od osiedli ludzkich. Chociaż są wyjątki, kiedy Vyakhiri byli widywani i znajdowali się w bliskim sąsiedztwie ludzi, ale nadal w dużych miastach prawie nigdy się nie spotkali. Lubią odległe lasy, gdzie czują się bezpiecznie i mogą bezpiecznie hodować swoje potomstwo.

Członkowie grupy są bardzo towarzyscy i energiczni między sobą. Stada są dość duże, a liczba ptaków w jednym stadzie może sięgać kilkudziesięciu osobników.

Czy wiesz? Gołębie żyją na całym świecie, a wiele z nich wygląda bardzo pięknie. Na przykład są gołębie owocowe, które zaskakują swoimi jasnozielonymi, czerwonymi i żółtymi piórami.

Co jedzą

Vyakhirey można by nazwać wegetarianinem, gdyby nie czasami żywił się dżdżownicami i gąsienicami. Ale robią to bardzo rzadko. Przede wszystkim lubią jeść pszenicę lub jakiekolwiek zboża. W zależności od siedliska w diecie tych ptaków mogą być obecne i szyszki, żołędzie, jagody, zioła i orzechy.
Karmienie wosku
Co ciekawe, dzięki pazurom na łapach, wiggle może trzymać się gałęzi, zwisając do góry nogami. Takie sztuczki z ptakami, jeśli potrzebujesz orzecha, który jest w trudnym miejscu.

Interesujące jest zapoznanie się z wyborem odmian gołębi: kolorowych gołębi, najdziwniejszych gołębi świata.

Powielanie

Przez jeden rok vyahir jest w stanie dać potomstwo do 3 razy. Proces ten rozpoczyna się z reguły w kwietniu. Właśnie w tym czasie ptaki powracają po zimowaniu. Sezon trwa do września.

Tworząc parę

Dojrzałość płciowa vyahir przychodzi za 10-11 miesięcy. Właśnie wtedy, aby przyciągnąć uwagę samic, samce siedzą na wierzchołkach drzew i zaczynają głośno gruchać. Można nawet powiedzieć, że to początek ich dnia, jak zwykle robią to rano.
Para świń
Kiedy samica zwraca uwagę mężczyźnie, zstępuje, okrążając go i bezustannie gruchając. Rezultatem takich gier godowych jest układanie jaj.

Na Nowej Gwinei są bardzo nietypowe gołębie – ukoronowane. Są dość duże i wykwintne.

Układ gniazd

Ale zanim wylęgną się jaja, konieczne jest zbudowanie odpowiedniego gniazda. Vyahiri bardzo reaguje na ten problem. Przed użyciem gałązki w konstrukcji ptak dokładnie bada ją przez dziób. I tylko wtedy, gdy jakość materiału jest zadowalająca – kij wpadnie do gniazda.
Układ gniazd
Szybkość tworzenia gniazda jest imponująca. Wszystko zajmuje tylko kilka dni. Struktura jest następująca: z grubszych i silniejszych gałęzi powstaje rama, pomiędzy prętami, które wyplatają bardziej elastyczne gałęzie o mniejszych rozmiarach. Rezultatem jest płaskie dno i luźny kokon z niewielką liczbą otworów wyrastających między gałęziami. Gniazdo wyrms
Gniazda dla świń znajdują się na wysokości nie większej niż 2 metry od ziemi. I całkiem leniwi mogą korzystać z pozostałości gniazd innych ptaków, na przykład wron, srok i sokołów.

Ważne! Ponieważ furgon jest największym przedstawicielem swojego gatunku, jego mięso jest bardzo cenne. W konsekwencji zagrożenie dla tych ptaków pochodzi nie tylko od drapieżników, ale także od ludzi, dla których zainteresowanie polowaniem jest znaczące.

Jaja wylęgowe

Z reguły kobieta vyahir może zająć dwa jajka. Są małe, pomalowane na biało.
Jaja wylęgowe
Jaja wylęgają się na dwa i pół tygodnia. Na tym etapie zarówno kobieta, jak i mężczyzna biorą czynny udział. Po tym czasie pisklęta wykluwają się z jaj. Za pierwszym razem (około czterech tygodni) niemowlęta jedzą wyłącznie wybór twarogów wole u swoich rodziców, po czym stopniowo przyzwyczajają się do innych rodzajów pokarmów, które są charakterystyczne dla dorosłych osobników.
Pisklęta ostryg

Dbaj o potomstwo

Vyakhiri są raczej troskliwymi rodzicami, ale nie są mniej racjonalni. Karmią pisklęta, uczą je latać, a po 5-6 tygodniach od zniesienia jaj młode gołębie są już gotowe do samodzielnego życia i opuszczają gniazdo.

Dowiedz się, dlaczego gołębie kiwają głowami podczas chodzenia; gdzie gołębie gołębia chowają się i chowają; niż możesz zarazić się gołębiami.

Wideo: dziki wosk gołębi leśnych

W ten sposób dzikie ptaki żyją z dala od ludzkich osad. Ten ptak jest pożądaną zdobyczą dla wielu myśliwych, ponieważ jego mięso ma delikatne właściwości.