Bizon azjatycki: jak wygląda, gdzie żyje, co je

Azjatycki bizon
Według starożytnych fresków i malowideł naskalnych, wśród pierwszych zwierząt oswojonych, znajdowały się bawoły, które różniły się ogromną siłą i rozmiarem. Od czasów starożytnych wykorzystywano je do uprawy ziemi jako siły ciągnącej, a także używali mięsa i mleka do jedzenia.

Dziś jasny przedstawiciel tego gatunku można nazwać bawółem azjatyckim (indyjskim). Jeśli nie wiesz nic na temat tego olbrzyma, to ten artykuł ma na celu zapoznanie Cię z tym.

Wygląd

Azjatycki bawół wodny jest kopytnie kopytnym przedstawicielem rodziny buhajów z rodziny Polorohida i słusznie uważany jest za jednego z największych ssaków przeżuwaczy na świecie. To potężne zwierzę w środowisku naturalnym może żyć dłużej niż 25 lat i ma następujące zewnętrzne oznaki:

  • waga – od 900 kg do 1 tony 600 kg;
  • wzrost w kłębie – około 2 m;
  • długość tułowia wynosi 3-4 m (samica jest nieco mniejsza);
  • korpus w kształcie beczki;
  • Podzielone na boki i wygięte do tyłu, długie, sierpowate rogi, sięgające w rozpiętości 2 m;
  • rogi bizonów o mniejszych rozmiarach, proste;
  • nogi – wysokie, do 90 cm;
  • ogon – mocny i mocny, 50-60 cm długości;
  • czarna, gruba wełna.

Azjatycki bawół wodny

Czy wiesz? W różnych krajach indyjski bawół jest traktowany inaczej: w muzułmańskiej Turcji, byk wodny jest uważany za zwierzę nieczyste, a w plemionach indiańskich plemion Tamus uważany jest za boski i służy do poświęceń.

Kto jest większy: indyjski bawół wodny lub afrykański

Kolejny duży i silny byk to Afrykanin, który nie jest dużo gorszy od azjatyckiego odpowiednika:

  • nieznacznie mniejszy wzrost – w kłębie 180 cm;
  • waga – do 1300 kg;
  • huśtawka rogów wynosi 190 cm.

Indyjski i afrykański bawół
Niemniej jednak, w swojej wytrzymałej i okrutnej naturze, są bardzo podobni i potrafią wytrzymać dla siebie, nie gasnąc przed dużymi drapieżnikami, takimi jak lwy i tygrysy, czy też przed człowiekiem.

Bliskim krewnym bizona jest byk. Dowiedz się, dlaczego byk jest róg i jak używać rogów byka jako pojemnik do picia.

Dystrybucja i siedlisko

Nazwa “Indian” i “Asian” określa terytorialną przynależność bawoła. Te duże ssaki występują w następujących obszarach:

  • na Cejlonie,
  • w niektórych regionach Indii,
  • w Tajlandii,
  • Bhutan,
  • Indonezja,
  • Nepal,
  • Kambodża,
  • Laos.

Azjatycki bawół wodny
Ponadto byk wodny występuje na kontynentach europejskich i australijskich. Udomowione zwierzęta są bardziej powszechne i dobrze się rozmnażają w niewoli z powodu izolacji z dzikich warunków.

Ważne! W rolnictwie eksperci zalecają stosowanie nawozu bawołów jako nawozu bogatego w składniki odżywcze i minerały. Jego zastosowanie sprzyja szybkiemu odnowie zagajnika w siedliskach tych zwierząt.

Styl życia, usposobienie i nawyki

Pomimo siły i siły, bawoły są ostrożnymi i ostrożnymi zwierzętami i unikają niepotrzebnego kontaktu z ludźmi. Jeśli w pobliżu znajdują się ludzkie osiedla, byki zmieniają sposób życia w nocy. Sama nazwa “bawół wodny” mówi o ich środowisku. Oto niektóre z ich przyzwyczajeń:

  1. Byk spędza większość swojego życia w zbiornikach wodnych, które są dla niego naturalnym elementem: w rzekach, bagnach, jeziorach, stawach. Zwierzę lubi niemal całkowicie zanurzyć się w wodzie, pozostawiając na powierzchni tylko głowę z majestatycznymi rogami. Jest to dobry sposób na uratowanie się od gorąca i pasożytów.
  2. Na lądzie preferuje lasy liściaste i zimozielone z rzadkim drzewostanem, bez gęstych zarośli, w pobliżu stawów.
  3. Na otwartych terenach rzadko pojawiają się zwierzęta, tylko w poszukiwaniu jedzenia.
  4. W obszarze górskim, bawoły mogą wspiąć się na wysokość ponad 2500 metrów.
  5. Bawoły

  6. Zwierzęta żyją w stadach 10-12 zwierząt: 1-2 mężczyzn, 4-6 samic z młodymi i młodymi. Możliwe jest także łączenie rodzinnych stad w duże grupy.
  7. Na czele stada jest zwykle najstarszy i najbardziej doświadczony bawół: podczas ruchu może być z przodu jako lider lub zamknąć rekolekcje.
  8. Liderka informuje stado o groźbie przenikliwej furii, po której jej podopieczne powinny przestać i przestać.
  9. Po ustaleniu niebezpieczeństwa bawoły podejmą walkę, ale nigdy nie zaatakują jako pierwsze: traktują inne zwierzęta pokojowo i nie lubią konfliktów, ale wolą cicho przejść na emeryturę do gąszczu lasu.
  10. Jeśli konfliktu nie da się uniknąć, byk może zaatakować nieproszonego gościa w specjalny sposób: uderzając w jeden róg, jest w stanie wypchnąć wroga na znaczną odległość.
  11. Azjatycki bawół wodny

  12. Bizony w podeszłym wieku zwykle żyją jak pustelnicy, ponieważ są bardziej zepsute przez starość i stają się bardziej agresywne niż młode osobniki. Czasami zdarzały się przypadki, w których starsi bizony-samotnicy atakowali ludzi.
Ważne! W żadnym wypadku nie można zbliżyć się do bawoła z cielakiem w bardzo bliskiej odległości: matka jest bardzo ostrożna i zawsze gotowa chronić swoje dziecko.

Co bawią się bawoły na wolności?

Oprócz faktu, że zbiorniki z bizonów pomagają tolerować wysokie temperatury, są one również źródłem pożywienia dla nich: do 70% żywności bawolej jest w wodzie, reszta – na brzegu. Dieta z bawołnem wodnym obejmuje:

  • trawy i pola;
  • liście roślin;
  • młode pędy;
  • kiełki bambusa;
  • zielenie krzewów;
  • glony;
  • trawa bagienna.

Buffalo w pobliżu wody

Powielanie

Poniżej znajdują się informacje dotyczące zasad reprodukcji azjatyckiego bawoła:

  1. Indyjski byk w naturalnym środowisku nie ma określonego sezonu na gong i otel. Ale najczęściej zdarza się to od końca jesieni i do połowy wiosny (od listopada do kwietnia). Wynika to z faktu, że zwierzęta żyją w ciepłych warunkach klimatycznych i są zdolne do poczęcia w różnych porach roku.
  2. Dojrzałość zwierząt występuje w ciągu dwóch do trzech lat.
  3. Podczas rutyny młode samce tworzą tymczasowe stado. Samiec wydaje głośny dźwięk przeciągnięcia, jak ryk jelenia, który słychać w promieniu jednego lub dwóch kilometrów.
  4. Mężczyźni układają walki, podczas których demonstrują swoją siłę, ale nie powodują poważnych okaleczeń na sobie nawzajem.
  5. Gotowy do krycia, samica rozprzestrzenia szczególny zapach, który przyciąga mężczyzn i daje im sygnał do partnera. Następnie zostaje zaimpregnowany przez mężczyznę, który osiągnął pozycję.
  6. Ciąża w wodnym bawole trwa przez 9-10 miesięcy.
  7. Wraz z nadejściem porodu bawół wycofuje się w zaroślach i wraca wraz z dzieckiem do stada.
  8. Zazwyczaj samica ma puszystą cielę w kolorze czerwonym i waży od 40 do 50 kg, którą matka ostrożnie oblizuje i podnosi na nogach.
  9. Bawół wodny

  10. Cielę jest z mamą przez 6-9 miesięcy, cały czas karmiąc się mlekiem. Pod koniec tego okresu dziecko jest częściowo przełączane na samodzielne karmienie, chociaż matka nadal karmi go do ukończenia pierwszego roku życia.
  11. W ciągu 3 lat cielęta płci męskiej znajdują się w stadzie matki, a następnie tworzą własne stada rodzinne. Samice pozostają w stadzie matki przez całe życie.
  12. Każda samica jest trzymana raz na dwa lata.
Czy wiesz? Mleko bawole jest używane do produkcji oryginalnego włoskiego sera mozzarella.

Status ludności i stanu ochrony

Dziś, w większości, bawoły wodne żyją na obszarach chronionych przez ludzi. W Indiach siedliska dzikich byków są całkowicie związane z parkami o znaczeniu krajowym (np. Park narodowy Kaziranga w stanie Assam), gdzie polowania są ściśle regulowane. Ta sama sytuacja rozwinęła się na wyspie Cejlon. W krajach Bhutanu i Nepalu liczba i zasięg indyjskiego byka stale maleje. Powodem tego jest spadek obszarów naturalnego środowiska spowodowany działalnością człowieka. Kolejnym poważnym zagrożeniem dla istnienia bawołów wodnych jest ich ciągłe przekraczanie z mieszkańcami, co prowadzi do utraty czystości puli genów.
Bawół wodny
Podsumowując, podkreślamy, że dziś populacja tych majestatycznych zwierząt została zachowana dzięki ich pomyślnej reprodukcji i wysiłkom człowieka na rzecz ochrony środowiska.