Fazanul: cum arată, unde trăiește, ce mănâncă

Fazan obișnuit
Astăzi vom vorbi despre fazanul comun – pasărea, care este un obiect popular de vânătoare, precum și un simbol al statului Dakota de Sud în Statele Unite. Această mare pasăre frumoasă este o rudă a unui pui obișnuit și, de asemenea, se simte destul de bine pe o fermă de fermă. În regiunile noastre, fazanii sălbați și domesticiți arată exotic, dar este destul de posibil să-i crească aici.

Descrierea și diferențele externe

Fazanii au un dimorfism sexual pronunțat. Aceasta înseamnă că distingerea femeii de bărbat este destul de simplă chiar și în aparență.

femele:

  • au o culoare plictisitoare;
  • penajul este maro deschis sau gri-nisip de culoare, există pete maronii;
  • greutatea medie este de 1,6-1,8 kg.
Probabil că veți fi interesați să citiți despre cum să prindeți un fazan cu propriile mâini.

masculi:

  • mult mai mari și mai frumoase decât femele – pasărea pare masivă datorită penajului gros, care uneori crește volumul său;
  • Penajul este plin de nuanțe de galben și portocaliu;
  • coada este colorată, lungimea poate ajunge la 60 cm;
  • pene coajă maro cu o nuanță galbenă, pe margini sunt turnate în violet;
  • în jurul ochilor există cercuri roșii strălucitoare;
  • mici picioare sunt vizibile pe picioare;
  • greutatea medie este de -1,8-2 kg.

Fazanii obișnuiți
Constituția generală a corpului:

  • cap – mic, oval, există o tranziție ascuțită între cioc și frunte;
  • ochii sunt rotunzi, irisul este galben;
  • gât – lungime medie, drept;
  • piept – rotund, larg;
  • aripi – lungime medie, presate pe corp, vârfurile nu ating pământul;
  • spate – larg, drept;
  • picioarele – lungi, nu musculare.

Lungimea maximă a corpului fără coadă este de 85 cm.

Știți? Fazani artificiali de reproducere au început în Europa la sfârșitul secolului al XVI-lea. Atunci aceste păsări nu sunt numai au fost utilizate pentru vânătoare, dar conținută și în scopuri decorative.

Distribuția și stilul de viață

Deși fazanul este numit “caucazian”, el se găsește nu numai în munți. Habitatul său variază de la regiunile de coastă de vest a Mării Caspice până la peninsula coreeană.

Fazanul locuiește în delta Volga, în număr mare, aflat în partea de sud-est a Chinei. În Asia Centrală, el locuiește în părți ale Afganistanului și Mongoliei. Țara lui natală este valea Caucazului de Nord.
Fazanii obișnuiți
Păsările se stabilesc lângă rezervoarele de apă, preferând tufișuri mari de iarbă și arbuști. Deoarece fazanii nu diferă în ceea ce privește abilitățile de zbor, de cele mai multe ori petrec pe pământ, unde nu doar hrănesc, ci și se ascund de păsările de pradă. Urca pe copaci numai noaptea.

Ce hrănește fazanul în sălbăticie

Având în vedere că pasărea se simte grozavă în regiunile deșert și semi-deșert, dieta sa nu poate consta numai din alimente vegetale. Fazanul mănâncă, de asemenea, insecte, pești și chiar locuitori mici de apă. În același timp, alimentele preferate sunt fructele de căpșuni și cireșele negre.

Dacă există o mulțime de alimente vegetale, pasărea preferă diverse fructe de padure, rădăcini și semințe care se găsesc în habitate.

Important! Pasărea nu vânează rozătoare și reptile mici.

reproducere

Jocurile matrimoniale încep în primăvară. Până în acest moment, pasărea este păstrată într-un ambalaj pentru a facilita hrănirea și protecția împotriva prădătorilor. Odată cu apariția căldurii, bărbații pleacă să pregătească un loc de cuibărit.
fazani
Fazanul găsește un loc potrivit, neocupat, apoi îl ia și patrulează în jurul perimetrului, chemând în paralel femelele. Căsătoria “plânge” este un cântec puternic, care se repetă de 3-4 ori. Călătorește în jurul zonei ocupate continuă non-stop, cu excepția timpului în care pasărea se oprește să mănânce și să bea apă.

Femelele se mișcă în grupuri de 3-4 persoane. Ei vin la apelul bărbaților, după care aleg o pereche. Fiecare animal masculin protejează zelos granițele teritoriului, astfel încât, în timpul sezonului de împerechere, se întâmplă adesea comportamente care se termină cu o crimă gravă.

După ce femeia a ales un partener, bărbatul construiește un cuib și începe împerecherea. De regulă, ouăle de fazan sunt amânate în mai sau la începutul lunii iunie. Zidaria contine 8-20 de ouale maronii mici, incubarea acestora fiind facuta de femele (22-28 zile).

Important! În condiții sălbatice, fazanii se găsesc un partener al vieții, dar în captivitate acest lucru este în mod corespunzător “abolit” și un bărbat se îmbracă cu toate femelele.

Masculul după împerechere nu-i pasă de descendenți, protejează doar teritoriul și cuiburile. Când puii apar, un acoperiș este construit peste cuibul, care protejează tinerii de precipitații și de păsările de pradă.
Cuibul fazanului

Îngrijirea animalelor tinere

Deoarece fazanii sunt păsări sălbatice, au un instinct matern bine dezvoltat. În captivitate, femelele încă protejează puilor de pericol, le oferă căldură și hrană. După 12 ore de la incubație, puii încep să mănânce. Pornirea alimentelor sunt semințe și insecte mici. La început, femelele ajută puii cu o căutare a alimentelor și, de asemenea, învață cum să mănânce în mod corespunzător produsele alimentare.

Vă sfătuim să vă familiarizați cu cele mai bune rase de fazani și să luați în considerare toate subtilitățile conținutului aurului, fazanului alb și urechile acasă.

În captivitate, hrană specializată care poate fi găsită pe piață (potrivită pentru puii de găină) este adecvată ca hrană de pornire. O alternativă este o pastă lichidă pe bază de mei, cu adaos de brânză de vaci și morcovi fierți. Puteți folosi porumb zdrobit, precum și da o cantitate mică de gălbenuș de pui.

Pot să rămân în captivitate

Mulți stăpâni sunt implicați în reproducerea acestor păsări, deoarece fazanul nu numai că devine obișnuit să se confrunte cu astfel de condiții, ci și în rase active în captivitate.

Mai întâi de toate, acordați atenție zonei de distribuție. Fazanii locuiesc în regiuni unde nu există ierni reci, deci este important să înțelegem că, în condițiile climatului siberian, este posibilă realizarea oricărei productivități numai cu costuri inițiale considerabile pentru echiparea incintei.
Conținutul fazanților
Păsările adulte tolerează înghețurile puțin mai bune decât puii domestici datorită prezenței unui penaj gros, dar puii sunt foarte vulnerabili la temperaturi negative.

subliniază

Fazanii suferă foarte mult de stres, deci este important ca numai o singură persoană să le urmeze. În apropierea păsării nu puteți să faceți zgomote puternice, să faceți mișcări rapide și chiar să manifestați agresivitate.

De asemenea, trebuie să monitorizăm constant relația dintre indivizi. Dacă un fazan arată agresiune față de restul animalelor, acest lucru va afecta nu numai producția de ouă, ci și recrutarea masei.

Fermierii de păsări trebuie să învețe totul despre particularitățile fazanilor de reproducere acasă.

Spațiu liber

Fazanii sunt crescuți exclusiv în incinte mari, unde fiecare individ are aproximativ 2 metri pătrați. m pătrate fără a lua în considerare spațiul ocupat de rafturi, alimentatoare, precum și locuri în care pasărea se poate menține caldă. Păstrați-le într-o cameră strâmtă nu poate, altfel veți fi răniți emoțional de o pasăre subțire care nu vă va da urmași.

Învelișul de-a lungul perimetrului trebuie să fie împrejmuit cu o rețea fină, înălțimea căreia nu va permite fazanilor să sară peste el (cel puțin 2 m). De asemenea, se recomandă saparea unui gard la o adâncime mică, deoarece păsările deseori caută nevertebratele în pământ, astfel încât să poată săpa o gaură sub gard și să fugă.
Conținutul fazanților

puritate

“Caucazienii” iubesc curățenia ideală, deci trebuie să curățați resturile de alimente și de gunoi zilnic, precum și să spălați și să dezinfectați bolul de băut, alimentatorul și alte recipiente cu care pasărea este în contact.

Fazanii sunt tinute in cusca pe tot parcursul anului, astfel incat, in absenta unei curatari regulate, ei vor dobandi rapid acarieni si alti paraziti cutanosi.

Conținutul de iarnă

În timpul iernii este necesar să se așeze adăposturi cu terase calde în incintă care să ajute păsările să se încălzească. De asemenea, în timpul frigului, este important să controlați intensitatea pasiunilor din “colectivul” păsărilor, deoarece în timpul iernii există adesea diverse greșeli din cauza lipsei de spațiu.

Important! Iarna este interzisă închiderea fazanților într-un mic spațiu înghesuit.

În timpul iernii, este necesar să crească nu numai cantitatea, ci și calitatea alimentelor; includ în plus macro- și microelemente, pentru a da culturile de rădăcini într-un volum mai mare. Pentru fazani a avut timp să consume cantitățile necesare de alimente pe zi, surse de lumină sunt instalate în incintă, prelungind ziua luminii până la 14 ore.
Conținutul de iarnă al fazanților

Sursă de alimentare

Fazanii nu pot fi hrăniți exclusiv de furaje combinate din fabrică sau din casă, deoarece acest lucru nu va da efectul dorit, iar persoanele fizice vor câștiga greutate lentă, precum și vor suferi de diverse boli.

Rata zilnică a unui specimen este de 75 g. În timpul verii, partea de leu a dietei este verde, legume și fructe. Deoarece pasărea este conținută într-o păsări mare, nu este cimentată, ea poate găsi cu ușurință o sursă de proteine ​​(viermi, insecte).

Citiți despre regulile de hranire a fazanilor la domiciliu.

În timpul iernii, furajele standard trebuie să cuprindă următoarele produse:

  • porumb zdrobit – 45%;
  • grâu macinat – 20%;
  • legume – 20%;
  • pește sau făină de carne și oase – 10%;
  • drojdie – 3%;
  • vitamina și premix mineral – 2%.

Mănâncă fazani
In natura pasăre utilizează cantități mari de diferite semințe, rădăcini, rădăcinoase, insecte, astfel încât atunci când hrănite cereale furajere compus sunt mărginite 3-4 și mai multe suplimente de vitamine poate fi o problemă cu deteriorarea imunității sau inhibarea creșterii în greutate.

Dieta perfect echilibrată:

  • grâu;
  • porumb;
  • mazăre;
  • mei;
  • semințe de floarea-soarelui;
  • cânepă;
  • seminte de in;
  • boabe germinate;
  • morcovi;
  • varză;
  • ceapă;
  • ouă;
  • brânză de vaci;
  • viermi de făină.

Video: conținut de fazani

Astfel, păstrarea fazanților în captivitate este destul de dificilă, deci dacă nu ați crescut anterior păsări, este mai bine să începeți cu găini sau rațe care sunt mai puțin stresate și nu necesită o varietate de resurse alimentare.

Știți? O farfurie preferată a fazanilor este gândacul Colorado. Pasărea distruge repede populația dăunătorilor, deoarece este o sursă de proteine. Această caracteristică este folosită de mulți fermieri pentru a șterge paturile cu cartofi de la un gândac fără a folosi chimia.

Fazanii iubesc libertatea și au nevoie de un spațiu personal spațios, astfel încât echipamentul corect al incintei joacă un rol important.


Loading...